Nedelja, 09 avgust 2020
Iskanje

»Med temi zidovi je mrak zatemnil luč razuma«

Svečanost v Rižarni ob svetovnem dnevu spomina

Trst |
28. jan. 2019 | 19:14
    " width="1000" height="562" frameborder="0" webkitallowfullscreen mozallowfullscreen allowfullscreen>
Dark Theme

Ob svetovnem dnevu spomina na žrtve holokavsta, ki ga obeležujemo 27. januarja, je v Trstu potekalo več spominskih slovesnosti. Dan se je začel s polaganjem venca v koronejskem zaporu v spomin na domnevnega »italijanskega Schindlerja« Giovannija Palatuccija. Od zapora do želežniške postaje, od koder so nekoč konvoji prenašali deportirance v pekel, je nato krenil shod, ki ga prireja državno združenje deportirancev Aned. Osrednji dogodek pa je bila svečanost v Rižarni, katere se je v nedeljo dopoldne udeležilo okoli 300 ljudi.

V imenu tržaških oblasti so prefektinja Annapaola Porzio, tržaški občinski odbornik za kulturo Giorgio Rossi in deželni odbornik Riccardo Riccardi najprej položili venec v spomin na žrtve, nekaj vidnejših imen pa je bilo odsotnih. Sledilo je dvojezično branje priložnostnih govorov tržaškega župana Roberta Dipiazze in županje občine Devin-Nabrežina Daniele Pallotta. Od slovenskih predstavnikov so bili prisotni Tatjana Rojc, Valentina Repini in devinsko-nabrežinski podžupan Walter Pertot.

Govor je v imenu župana Dipiazze prebral odbornik Giorgio Rossi, saj se prvi mož tržaške občine zaradi osebnih obveznosti ni udeležil slovesnosti. Slovenski prevod pa je prebrala povezovalka Elena Husu. »Med temi zidovi je mrak zatemnil luč razuma. Človek je tu poniževal, posiljeval in moril sočloveka,« je zapisal.

Več v jutrišnjem (torkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kako boste potovali letos poleti:

3. jul. 2020 | 18:38
Z avtomobilom
Z motorjem
Z avtobusom
Z vlakom
Z letalom
Z ladjo
Peš
Ne bom potoval/a
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo