Petek, 01 julij 2022
Iskanje

Morje okolju prijaznih tehnologij in pravljic

Na Ponterošu poteka prvi festival MAREinFVG

Trst |
22. maj. 2022 | 8:00
Dark Theme

Morje je vir življenja. Brez njega bi na našem planetu ne bilo živih bitij. Kljub temu si človek premalo prizadeva za ohranjanje tega občutljivega okolja, ki je trenutno eno od najbolj onesnaženih. Zaščita oceanov in vseh voda je rdeča nit prvega deželnega festivala morja MAREinFVG, ki pravkar poteka na Ponterošu in promovira od tehnoloških novosti do morskih pravljic za najmlajše.

V koledarju morskega festivala je med soboto in nedeljo zapisanih kar dvajset brezplačnih dogodkov, namenjenih publiki od 0 do 99 let. Program, bogat z različnimi vsebinami, povezuje morje z znanostjo, zaščito okolja, umetnostjo, športom, vzgojo, turizmom in prehrano. Včeraj dopoldne so prvi prišli na svoj račun najmlajši, ko so zanje v morski areni priredili srečanje iz priljubljenega niza Rojeni za Branje. Množica dvajsetih otrok, starih od 0 do približno treh let, je prisluhnila zgodbam o pisanih ribicah in morskih živali. Kmalu pa se je pod odrom zbralo še nekaj malih gostov, katerih starši so med sobotnim sprehodom naključno opazili, da se nekaj zanimivega dogaja. Otrokom je sicer bilo postreženo tudi pred šotorom, kjer je stala potujoča knjižnica, pisan kombi, poln otroških in mladinskih knjig, s katerim prostovoljci vsak teden obiščejo različne mestne četrti.

Raziskovalci WWF so med potapljanjem iskali velikega leščurja, danes pa se bo mogoče v kanalu preizkusiti tudi v supanju (FOTODAMJ@N)
Raziskovalci WWF so med potapljanjem iskali velikega leščurja, danes pa se bo mogoče v kanalu preizkusiti tudi v supanju (FOTODAMJ@N)

Drugo prizorišče festivala je tržaški kanal, okrog katerega se je včeraj ves dan zbirala množica radovednežev. Prvi so sicer skočili v vodo raziskovalci morskega rezervata WWF pri Miramaru, ki so se posvetili opazovanju školjke velikega leščurja.

Danes ob 10. uri bodo svoje delo predstavili raziskovalci Državnega inštituta za oceanografijo in eksperimentalno geofiziko OGS, ki se dnevno ukvarjajo z opazovanjem značilnosti morskih voda v Tržaškem zalivu. Prisotni bodo prisluhnili predavanju Il mare ci parla (Morje nam govori), na katerem bodo predstavili nekatere primere zbiranja informacij o morju. Istočasno bodo po kanalu pluli kanuisti, družba Lignano Gestioni pa bo ponudila možnost uporabe električne deske za supanje. V šotoru bo med 11.30 in 12.30 jadralski klub Adriatico predstavil ekološko plovbo. O varnosti na morju bo predavala luška kapitanija ob 15. uri, ko bodo zagrebški raziskovalci povabili udeležence k vodenju morskega robota po kanalu. Morski dron iz otočja Spitsbergi v Arktičnem oceanu je gost državnega inštituta pomorskega inženirstva IMCNR in se bo predstavil ob 16. uri. Dan bodo sklenili s predavanjem Ribaltamento ob 17. uri.

Več v današnjem (nedeljskem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava