Ponedeljek, 03 oktober 2022
Iskanje

Na Opčinah zapira zgodovinska trgovina Cobez

Lastnik Lucio Cobez še vedno upa, da se bo kdo opogumil in prevzel dejavnost

5. maj. 2021 | 8:21
Dark Theme

Lucio Cobez je 4. maja zjutraj ob 9. uri dvignil rolete vhodnih vrat in izložb trgovine, ki v Narodni ulici na Opčinah že 117 let nudi mešano blago – hišne, pisarniške in druge potrebščine ter igrače. Začel se je nov delovni dan, kmalu po odprtju vrat je v trgovino že vstopila stranka, za njo pa še nekaj drugih. Vse kaže pa, da takih prizorov v bližnji prihodnosti ne bo več: v javnosti se je namreč v prejšnjih dneh razširila novica, da bo trgovina Cobez zaprla svoja vrata, čez nekaj dni naj bi se na vhodnih vratih oz. izložbah pojavili napisi o razprodaji artiklov.

Vest o razprodaji in zaprtju je v pogovoru za Primorski dnevnik potrdil lastnik Lucio Cobez, ki kot razlog navaja starost ter težave z vodenjem obrata s tako raznovrstnim blagom, še vedno pa upa, da se bo kdo opogumil in prevzel dejavnost.

Trgovina Cobez (FOTODAMJ@N)
Trgovina Cobez (FOTODAMJ@N)

Trgovina deluje od leta 1904, ko je z dejavnostjo skupaj z Emiliom Maninom začela Emma Cobez, ki je takrat nudila npr. drobno železnino, hišne pripomočke in drogerijske artikle. V 50. letih prejšnjega stoletja jo je od Emme prevzel nečak Tullio Cobez s soprogo Annamario, ki sta poskrbela tudi za nove prostore v prizidku, sredi 70. let pa njuna otroka Lucio in danes že pokojni Guido. Vedno so skušali nuditi kakovostne proizvode ter biti pozorni na kakovost in ceno, pred izbruhom pandemije covida-19 so lahko računali na raznolik izbor kupcev, ki so prihajali tako iz Trsta kot s Krasa ter iz Slovenije in Hrvaške, prodajalke pa so pretežno vedno prihajale iz kraških vasi in so dobro poznale stranke. Trgovina, v kateri sta bila stalno prisotna tako italijanski kot slovenski jezik, je tudi vedno lahko računala na stalne stranke, ki so ji pomagale, da je lahko delovala v vsem tem času.

Upad kupcev se je začel čutiti že pred nekaj leti, do majhne krize je prišlo leta 2019, kar Lucio Cobez pripisuje konkurenci velike distribucije in krepitvi prodaje na spletu. Udarec pa so predstavljale zapora zaradi pandemije covida-19 in omejitve pri prehajanju državnih in občinskih meja, ki so sledile, tako so npr. zmanjkale stranke iz Slovenije in Hrvaške.

Več v današnjem (sredinem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava