Torek, 16 julij 2019
Iskanje

Nagrada sestri Gabrijeli in tržaškim šolskim sestram

V Peterlinovi dvorani bodo 18. februarja že deseto leto zapored podelili nagrado posvečeno Nadji Maganja

Trst |
11. feb. 2019 | 19:25
Dark Theme

V Peterlinovi dvorani bodo v ponedeljek, 18. februarja, že deseto leto zapored podelili nagrado, posvečeno tržaški slovenski zgodovinarki, raziskovalki, publicistki ter javni in kulturni delavki Nadji Maganja, članici Društva slovenskih izobražencev, Slovenske zamejske skavtske organizacije, pa tudi Skupnosti sv. Egidija. Nagrada, ki je namenjena ženskam, katerih življenje zaznamujejo izkušnja vere in vrednote, ki so odlikovale življenje in delo Nadje Maganja, bo letos dvojno zasnovana, saj jo bodo podelili tako sestri Gabrijeli Konciliji kot vsem tržaškim šolskim sestram Kristusa Kralja, ki obhajajo letos 150-letnico ustanovitve na Slovenskem oz. 70-letnico prisotnosti v Trstu, je v imenu odbora na sedežu Skupnosti sv. Egidija povedala Majda Cibic, ki je ocenila, da gre za izraz hvaležnosti za njihovo poslanstvo v našem zamejskem mikrokozmosu.

Neutrudna sestra Gabrijela, ki ima danes 83 let, je najstarejša po svojih redovnih zaobljubah in je bila veliko let na šoli kolegica Maganjeve. Mladino je zbirala v šentjakobskem domu, kjer so se igrali in pripravljali na prejem zakramentov. Sama je bila po rodu iz Kamnika, od koder se je družina po drugi svetovni vojni preselila na avstrijsko Koroško, kjer je spoznala redovniško življenje; pozneje je obiskovala učiteljišče v Trstu, noviciat pa je opravila v kraju Grottaferrata pri Rimu, kjer je leta 1961 položila večne obljube. V Trst se je vrnila leta 1975 in tukaj našla svoje mesto.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kje načrtujete, da bi preživeli letošnji dopust?

28. maj. 2019 | 12:28
v Sloveniji
na Hrvaškem
v Italiji
v Grčiji
v kakšni drugi evropski državi
na eni od neevropskih celin
ne bom dopustoval
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo