Četrtek, 18 avgust 2022
Iskanje

Našli obrambno strukturo, ključno v bojih proti Histrom

Vodeni ogledi arheoloških izkopanin rimskega tabora iz republikanske dobe na griču Koromačnik v dolinski občini

9. jul. 2021 | 17:01
Dark Theme

Na griču Koromačnik v dolinski občini so arheološka izkopavanja rimskega tabora iz republikanske dobe razkrila prostorne in kompleksne obrambne strukture, ključne v prvem in drugem stoletju pred našim štetjem v bojih proti Histrom. Gre za nova spoznanja na področju rimske vojaške arhitekture. Odigravale so pomembno vlogo v bitkah med letoma 178 in 177 pred našim štetjem, ki so se zaključile s porazom Histrov, o čemer pričajo viri nekaterih antičnih zgodovinarjev in nadaljnji vojni dogodki, ki so pustošili približno do sredine prvega stoletja pred našim štetjem.

Ostanki velikega obrambnega objekta na griču Koromačnik (STEFANO FURLANI)
Ostanki velikega obrambnega objekta na griču Koromačnik (STEFANO FURLANI)

Na Koromačniku, ki je v lasti Srenje Boljunec, se nahaja eden najstarejših znanih rimskih taborov v Evropi. Domneva se, da je bil zgrajen takoj po ustanovitvi Ogleja v prvi polovici drugega stoletja pred našim štetjem. Pokriva čez trinajst hektarjev površine griča. Glavni utrdbeni element ima nekako polkrožno obliko približne širine do 600 metrov, znotraj katerega je mogoče prepoznati različne zidove, med katerimi je na vrhu griča še danes prepoznavna pravokotna utrdba približne velikosti 100 metrov za 50. Med izkopavanjem je prišla na dan kompleksna obrambna zaščita, ki jo sestavljajo nasipi v povezavi s kamnitimi konstrukcijami in jarki.

Arheologi bodo najdbe predstavili javnosti na dveh brezplačnih vodenih ogledih, ki bosta potekala v sredo, 14. julija in v petek, 16. julija. Zbirališče bo ob 17.30 pred tovarno Wärtsilä.

Obvezna je rezervacija, sporočajo. Pobude se bo lahko udeležilo največ 20 oseb, naročilo je možno na naslovu fbernard@ictp.it.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava