Torek, 27 oktober 2020
Iskanje

»Niso teroristi«

Slovesna počastitev 90. obletnice ustrelitve bazoviških junakov

6. sep. 2020 | 19:26
Dark Theme

Na bazovski gmajni so danes v popoldanskih urah počastili 90. obletnico ustrelitve bazoviških junakov – Ferda Bidovca, Franja Marušiča, Zvonimirja Miloša in Alojza Valenčiča, ki so 6. septembra 1930 padli pod fašističnimi streli. Slovesnost, na kateri so organizatorji našteli kakih 800 udeležencev, je potekala nekoliko drugače kot običajno, saj se je moral vsakdo ob prihodu na gmajno prijaviti.

Novost je bila tudi prisotnost tržaškega župana Roberta Dipiazze, ki se doslej še nikoli ni udeležil septembrske slovesnosti, s katero se slovenska in antifašistična javnost spominjata na štiri junake. V svojem nagovoru je med drugim dejal, da bazoviški junaki »niso teroristi, pač pa sinovi mater in očetov. Bili so ustreljeni,« je povedal tržaški župan. Publika se je odzvala z aplavzom.

Tržaški župan Roberto Dipiazza (FOTODAMJ@N)
Tržaški župan Roberto Dipiazza (FOTODAMJ@N)

Slavnostna govornika sta bila predsednik deželnega inštituta za sodobno zgodovino Irsrec Mauro Gialuz ter odvetnik in politik Peter Močnik, ki se je v svojem nagovoru dotaknil kočljivega vprašanja možnosti rehabilitacije štirih bazoviških junakov, ki za italijanski pravni sistem še vedno veljajo za teroriste, saj njihova obsodba na smrt ni bila razveljavljena.

Med visokimi gosti so bili tudi predsednik slovenskega državnega zbora Igor Zorčič, ki je prisotne tudi nagovoril, ob njem še ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch, veleposlanik RS v Rimu Tomaž Kunstelj, generalni konzul RS v Trstu Vojko Volk in senatorka Tatjana Rojc. Prisotni so bili tudi predstavniki občin nekdanje tržaške pokrajine – župani Monica Hrovatin (Zgonik), Tanja Kosmina (Repentabor), Sandy Klun (Dolina) in podžupan Walter Pertot (Devin - Nabrežina) – in predsednika krovnih organizacij slovenske narodne skupnosti v Italiji Ksenija Dobrila (SKGZ) in Walter Bandelj (SSO).

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Si boste naložili aplikacijo Immuni?

6. okt. 2020 | 16:18
Da
Ne
Sem si jo že
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo