Nedelja, 16 junij 2019
Iskanje

Odkrival je heterogeno srbsko skupnost v Trstu

V ponedeljek, 14. januarja, premiera dokumentarnega filma The Community - Ordinary Serbian Life in Trieste režiserja Alessia Bozzerja

Trst |
12. jan. 2019 | 12:30
Dark Theme

Po filmski uspešnici Trieste, Yugoslavia, za katero je bilo pred dvema letoma zanimanje tolikšno, da so na na Tržaškem filmskem festivalu zabeležili več razprodanih projekcij, je napočil čas za novo dokumentarno dogodivščino režiserja Alessia Bozzerja. Ta je v filmu The Community - Ordinary Serbian Life in Trieste (produkcija Videoest), ki bo premierno prikazan v Kinu Ariston v ponedeljek, 14. januarja, ob 18.30, želel prikazati srbsko skupnost v Trstu.

Alessio Bozzer
Alessio Bozzer

Zakaj odločitev za film o srbski skupnosti v Trstu?

V dneh, ko so na Tržaškem filmskem festivalu projicirali film Trieste, Yugoslavia, sem nekim srbskim producentom pripovedoval o srbski skupnosti v Trstu. O tem niso vedeli nič. Takrat mi je prišlo na misel, da je to zanimiva zgodba, ki bi jo veljalo prikazati v dokumentarnem filmu.

Kakšna je bila pot od zamisli do dejanskega nastanka filma?

Začel sem razmišljati, kako bi to izpeljal. Ogledal sem si več dokumentarcev in preučil vrsto knjig, da bi se poglobil v zgodovino same skupnosti. V obstoječem materialu je velik poudarek na zgodovini, mene pa je bolj zanimalo odkriti, kaj je danes tržaška srbska skupnost. Kdo so? Kakšne so njihove zgodbe?

Pogovor si preberite v današjem (sobotnem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kje načrtujete, da bi preživeli letošnji dopust?

28. maj. 2019 | 12:28
v Sloveniji
na Hrvaškem
v Italiji
v Grčiji
v kakšni drugi evropski državi
na eni od neevropskih celin
ne bom dopustoval
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo