Torek, 12 november 2019
Iskanje

Oljkarji na Tržaškem letos niso zadovoljni

Letina je v glavnem podpovprečna, ponekod celo slaba

28. okt. 2019 | 8:31
Dark Theme

Najprej jo je oljkarjem na Tržaškem zagodla mokra in hladna pomlad, ki ji je sledilo izredno nihanje temperatur, nato se je sadežev lotila še oljčna muha, nemilostni udarec pa je oljkam zadala še avgustovska toča. Kako naj bi bili oljkarji na Tržaškem s takimi pogoji zadovoljni? Letina je v glavnem podpovprečna, ponekod celo slaba. Pa ne le v Bregu, kjer je ekstra deviško oljčno olje med najbolj razpoznavnimi proizvodi, tudi na Krasu so zabeležili skromnejšo bero. Z nekaterimi oljkarji smo se pogovorili na začetku tedna.

Grenkobo je bilo začutiti v besedah oljkarja Glauca Petarosa iz Boršta, ki je ugotavljal, da je letina »neobičajna, v negativnem pomenu besede«. Katastrofalne posledice naravnih vplivov je potrdil tudi dolinski oljkar Boris Pangerc, ki ima 500 dreves na Portovci pri Frankovcu pri Žavljah. Nekoliko boljše kaže v Miljah. Bruno Lenardon, ki smo ga zmotili v oljčnem nasadu v zaselku Pisciolon čisto na meji med Italijo in Slovenijo je ocenil, da bo pridelka okvirno za 30 odstotkov manj v primerjavi s preteklimi leti. Da bo pridelek polovičen, pa je potožil tudi mladi Peter Radovič iz Nabrežine.

Več v nedeljskem Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo