Nedelja, 25 julij 2021
Iskanje

»Pohabljena« kraška rajonska sveta

Skoraj vsi kandidati Gibanja 5 zvezd so se odpovedali mestu v kraških sosvetih, ki zdaj štejeta po 9 namesto 10 svetnikov

Trst |
22. nov. 2019 | 9:18
Dark Theme

Oba kraška rajonska sveta sta ... pohabljena. Morala bi šteti vsak po deset svetnikov, imata pa jih le devet. Vzhodnokraški rajonski svet deluje številčno okrnjen že skoraj eno leto, zahodnokraški zadnji mesec. V obeh primerih jima je »zmanjkal« svetnik Gibanja petih zvezd.

Na zadnjih občinskih volitvah so bili v zahodnokraški rajonski svet izvoljeni štirje predstavniki Demokratske stranke, dva predstavnika Gibanja petih zvezd ter po en predstavnik Združene levice, Liste Dipiazza, Severne lige in Forze Italia. Na listi Gibanja petih zvezd, ki je prejelo 17,03 odstotka glasov, je bilo devet kandidatov, eden manj od desetih možnih. Največ preferenc je prejel Domenico Basso (25); njemu so sledili Eva Balzano (10), Erica Candot in Bruno Križman (oba po 8), Beatrice Filippin, Alessandro Fraleoni Morgera in Hektor Leka (vsi z eno samo preferenco) ter Giorgio Plazzi, ki ni prejel nobene preference. V rajonskem svetu sta Grillovo gibanje zastopala Križman in Plazzi, to je tretji in zadnji (brez preferenc) na kandidatni listi, kar je dokaj neobičajno. Ostali so se mestu pač odpovedali. Sredi oktobra pa je Plazzi - iz osebnih razlogov - odstopil in drugih možnih namestnikov v gibanju ni.

Nekaj podobnega se je (skoraj leto prej) zgodilo na Vzhodnem Krasu. V rajonski svet tega okraja je bilo na zadnjih občinskih volitvah izvoljenih pet predstavnikov Demokratske stranke (a predsednik Marko De Luisa je bil izvoljen kot kandidat Slovenske skupnosti), dva predstavnika Gibanja petih zvezd ter po en predstavnik Liste Dipiazza, Severne lige in Forze Italia. tudi tu sta gibanje naposled zastopala nižje uvrščena kandidata, Davide Sirotich in Paolo Perper. Prvi je pred slabim letom odstopil, namestnika niso našli. Perper pa je gibanje poleti zapustil in se vključil v mešano skupino.

Več v današnjem (petkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kaj menite o digitalnem covidnem potrdilu?

24. jul. 2021 | 8:00
a) Edina alternativa novemu lockdownu
b) Nesmiseln ukrep
c) Dobra ideja, a težko jo bo učinkovito izkoristiti
d) Ukrep, ki diskriminira
e) Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo