Ponedeljek, 01 junij 2020
Iskanje

Pomladni dnevi FAI navdušili obiskovalce

V Trstu na ogled palača Geiringer in mestni muzej Sartorio

Trst |
23. mar. 2019 | 18:41
Dark Theme

Današnji dopoldanski ogled palače Geiringer v slovenskem jeziku sta vodili dijakinja liceja A. M. Slomška Nina Benedetti in univerzitetna študentka in prostovoljka FAI Tereza Stavar. Že pred 10. uro je vrsta radovednežev nestrpno čakala na vstop v 4000 kvadratnih metrov veliko stavbo, ki velja za enega izmed simbolov tržaškega bogastva. Načrtoval jo je znan inženir Eugenio Geiringer, ki je redno sodeloval z zavarovalnico, v sodelovanju z Luigijem Zabeom. Renesančni elementi se že pri vhodu spajajo z neohelenizmom, kar je za devetnajsto stoletje veljalo za pravo inovacijo: Palača Geiringer je bila prva stavba v Trstu z električno napeljavo in centralnim sistemom ogrevanja.

Pomladni dnevi FAI za ovrednotenje kulturne dediščine so postali že priljubljena stalnica tudi v Trstu.

Vodeni ogledi mestnih znamenitosti v prvih dneh pomladne vročine so vedno bolj uspešni in obljudeni, saj omogočajo, poleg vstopa v znane muzeje in turistične kraje, ogled naketrih znamenitosti, ki jih drugače ni mogoče obiskati. Med temi sodi palača Geiringer, sedež zavarovalnice Generali od leta 1884.

Jutri (nedelja) bo vodeni ogled palače Geiringer v slovenščini prav tako ob 11. uri. V sklopu pomladnih dnevov FAI v Trstu vabi tudi mestni muzej Sartorio, kjer bodo jutri (nedelja) ob 11. uri vodili ogled bogate muzejske zbirke dijaki šol Zois in Stefan.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Za katero prepoved si najbolj želite, da bi jo odpravili?

6. maj. 2020 | 17:24
Prepoved ležanja na plaži
Prepoved prostega prečkanja meje
Prepoved obiska prijateljev
Prepoved skupinskih športov
Prepoved normalnega obratovanja barov in restavracij
Vse sedanje prepovedi so na mestu
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo