Sreda, 22 maj 2019
Iskanje

Pomorski velikan s 450 priklopniki

Na terminalu za ro-ro dejavnosti v tržaškem pristanišču je privezan 237-metrski ro-ro trajekt, ki bo odslej povezoval Turčijo z Evropo

Trst |
13. mar. 2019 | 17:16
Dark Theme

Malo pred 5. uro zjutraj je v tržaško pristanišče iz Turčije priplul doslej največji ro-ro trajekt poimenovan Ephesus Seaways, po očarljivi antični prestolnici Male Azije. Zasidral se je na 5. pomolu na Trajanovem nabrežju, pri terminalu za ro-ro dejavnosti, ki ga od lanske pomladi skupaj z družbo Samer & Co. Shippment upravlja danska ladjarska družba DFDS, ki je prevzela turško družbo UN Ro-Ro.

Že na prvi pogled človek spozna, da gre za pomorskega velikana, ki daleč prednjači pred »manjšimi brati«, ki so prav tako privezani na terminalu. Z desetega nadstropja ro-ro trajekta je pogled veličasten: na morje kontejnerjev oz. priklopnikov, ki so »parkirani« tudi na njegovem krovu, in na vse tiste, ki že čakajo raztovorjeni na terminalu.

Na prvo plovbo trajekta so na krovu praznično nazdravili ladjar, kapitan in tržaški upravitelji ter gostje. »Če smo se še samo pred kratkim navduševali pred ro-ro trajekti, ki so lahko sprejeli do 280 priklopnikov, nam danes zastane dih pred novo pridobitvijo, ki lahko natovori in raztovori enkrat več priklopnikov, se pravi vsakič do 450.« Predsednik pomorske družbe Samer & Co. Shipping Enrico Samer, je bil navdušen, kajti Ephesus Seaways je samo prvi od šesterice orjaških trajektov, ki so jih Danci naročili - že maja bo v Trst priplul drugi. Severni koelgi so v Trstu spoznali potencial: promet iz Sredozemlja so usmerili v naše pristanišče, ki je zanje ključni hub v povezavi s severno Evropo in vzporedno okrepili promet z Bližnjim vzhodom.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Na letošnjih evropskih volitvah:

16. maj. 2019 | 19:15
bom glasoval v skladu s tradicijo
bom spremenil svojo volilno navado
sem še neodločen, koga naj volim
še ne vem, ali bom volil
ne bom volil
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo