Ponedeljek, 15 avgust 2022
Iskanje

Portal za kinoturizem v FJK

Na spletu predstavili portal www.cineturismofvg.com z informacijami o filmih in njihovih lokacijah

Trst |
30. apr. 2021 | 10:39
Dark Theme

Med destinacije kulturnega turizma sodijo arheološki spomeniki, cerkve, palače, gledališča, umetnostne galerije, v zadnjih letih pa vedno bolj tudi lokacije, kjer so bili posneti filmi ali televizijske nadaljevanjke, kajti film si je že v minulem stoletju pridobil umetniški status. Ker lahko filmska umetnost računa na zelo številno občinstvo, so tudi številke kinoturizma vedno večje, kar postaja vedno bolj zanimivo iz mnogih zornih kotov: že samo snemanje filma postane dejavnik, ki pospeši lokalno ekonomijo, kadar pa film postane uspešnica, sproži cele trume turistov k obisku krajev, kjer je bil posnet.

Iz teh razlogov je Studio Sandrinelli odprl spletni portal z naslovom www.cineturismofvg.com, ki je danes dopoldne doživel zelo bogato in izčrpno predstavitev na spletni mreži Zoom. V FJK je bilo doslej izbranih že okrog petsto lokacij, filmska snemanja pa imajo izredno spodbuden učinek na krajevno gospodarstvo, saj je bilo npr. izračunano, da se prispevek recimo 200.000 evrov povrne v desetkrat večjem znesku. Film lahko spremeni tudi pogled domačina na svoje kraje, saj se kulturni zemljepis spremeni ter pridobi novo identiteto. Tu nudi Trst ogromno možnosti, saj lahko raznolikost mesta in okolice ustreza najrazličnejšim zahtevam.

Novi portal je vsebinsko dopolnil in razširil vsebino aplikacije, ki je delovala že od leta 2013 in dobila preko 7000 uporabnikov. Zaenkrat je berljiv v treh jezikih – italijanščini, nemščini in angleščini – do konca leta pa bo na voljo tudi slovenski prevod. Kot je bilo rečeno, zelo bogat portal ponuja izčrpne informacije o filmih, videoklipih, pa tudi spotih, ki so bili doslej posneti v naši deželi – skupno preko devetdeset – ter nudi neposredno povezavo z Google Maps. Vsi sodelujoči so omenili možnost kinoturizma, ki naj bi bil čim tesneje povezan z že obstoječim tkivom: s kolesarstvom, gastronomijo in drugimi zanimivostmi, ki mimo filmskih kadrov lahko domačinu in turistu nudijo veliko užitkov.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava