Četrtek, 30 junij 2022
Iskanje

Posaditev drevesa, petje in ples za poklon čebelam (video)

Letošnji svetovni dan čebel je bil še posebno prazničen v Občini Dolina

Dolina |
20. maj. 2022 | 18:26
Dark Theme

Letošnji svetovni dan čebel je bil še posebno prazničen v Občini Dolina. Društvo slovenskih čebelarjev Trst je namreč izbralo to občino za izvedbo vrste aktivnosti in dogodkov, s katerimi so želeli obeležiti ta pomemben dan, ki ga pod okriljem Združenih narodov že peto leto praznujemo natanko 20. maja. V ta namen je tržaško društvo v minulih tednih obiskalo šole in vrtce, danes pa je na vrtu obnovljene Osnovne šole Prežihovega Voranca v Dolini posadilo češnjo in priredilo krajši dogodek na boljunskem trgu, na katerem so sodelovali malčki in osnovnošolci.

Ob posaditvi medovitega drevesa na šolskem vrtu v Dolini je predsednik tržaškega čebelarskega društva Danijel Novak spomnil, da je svetovni dan čebel predvsem trenutek, ko bi se morala svetovna javnost spomniti, kako zelo pomembno delo opravljajo vsi opraševalci. Čebelje družine so po njegovih besedah pravo ogledalo narave, kajti vse, kar se dogaja dobrega in slabega v naravi, se nato dogaja tudi v panju.

Delo članov slovenskega društva je usmerjeno v širjenje znanja o čebelah pri mladih in širšemu občinstvu, saj verjamejo, da »nihče od malih čebelarjev ne bo obogatel s prodajo medu, obogateli pa bomo vsi skupaj, če se bomo znali odgovorno vesti do narave,« je še povedal Novak, ki je zaradi gostovanja in podpore čebelarski stroki občino Dolina razglasil za čebelam prijazno občino.

Praznik se je nadaljeval na boljunski Gorici, kjer so se malčki vrtcev Kekec in Miškolin ter učenci prvih treh razredov Osnovne šole Fran Venturini s petjem in plesom poklonili najbolj delovnim žuželkam.

Več v jutrišnjem (sobotnem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava