Četrtek, 19 september 2019
Iskanje

Požig Narodnega doma postal ... »naklepno dejanje jugoslavistov«

Sporen posvet pred jutrišnjo svečanostjo ob 99. obletnici požiga Narodnega doma

Trst |
12. jul. 2019 | 11:25
Dark Theme

Požig stavbe, ki je simbolizirala slovensko in slovansko prisotnost v Trstu, je iz skvadrističnega podviga, razloga za bahanje v fašističnih kameradskih krogih, postal ... naklepno dejanje »jugoslavistov«, s katerim naj bi želeli »ustaviti D’Annunzia v Dalmaciji«. »Jugoslovanski teroristi« naj bi iz istega razloga zagrešili tudi smrt Tommasa Gullija in Alda Rossija v Splitu ter Giovannija Ninija in poročnika Luigija Casciano v Trstu, zatrjuje Renzo de’ Vidovich, nekdanji parlamentarec iz vrst skrajno desničarske stranke Movimento Sociale Italiano.

De’ Vidovich trdi, da so se »jugoslovanski teroristi« s pravim arzenalom zabarikadirali v hotelske sobe v Narodnem domu, od koder naj bi na ulico metali bombe: po hudih incidentih so »teroristi« najprej zanetili ogenj, da bi uničili dokumente, s katerimi bi lahko izsledili »morilce«. Plameni naj bi se kaj kmalu razširili na celo stavbo, storilci pa naj bi jo ucvrli ... z drznim begom po strehah.

Je vse to posledica bujne domišljije ali pač drzen poskus manipulacije zgodovinskih dejstev? Več bo mogoče izvedeti danes ob 18. ur na posvetu, ki ga v multimedijski dvorani deželnega sveta Furlanije Julijske krajine, poimenovani po Tizianu Tessitoriju, že drugič prireja omenjeni de’ Vidovich. Ta v vabilu med drugim obljublja »predstavitev nove, pred kratkim pridobljene dokumentacije«.

Več v današnjem (petkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

V katerem jeziku najraje prebirate knjige?

28. avg. 2019 | 17:38
V slovenščini
V italijanščini
V slovenščini in italijanščini
V drugih jezikih
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo