Sobota, 30 maj 2020
Iskanje

Požig Narodnega doma postal ... »naklepno dejanje jugoslavistov«

Sporen posvet pred jutrišnjo svečanostjo ob 99. obletnici požiga Narodnega doma

Trst |
12. jul. 2019 | 11:25
Dark Theme

Požig stavbe, ki je simbolizirala slovensko in slovansko prisotnost v Trstu, je iz skvadrističnega podviga, razloga za bahanje v fašističnih kameradskih krogih, postal ... naklepno dejanje »jugoslavistov«, s katerim naj bi želeli »ustaviti D’Annunzia v Dalmaciji«. »Jugoslovanski teroristi« naj bi iz istega razloga zagrešili tudi smrt Tommasa Gullija in Alda Rossija v Splitu ter Giovannija Ninija in poročnika Luigija Casciano v Trstu, zatrjuje Renzo de’ Vidovich, nekdanji parlamentarec iz vrst skrajno desničarske stranke Movimento Sociale Italiano.

De’ Vidovich trdi, da so se »jugoslovanski teroristi« s pravim arzenalom zabarikadirali v hotelske sobe v Narodnem domu, od koder naj bi na ulico metali bombe: po hudih incidentih so »teroristi« najprej zanetili ogenj, da bi uničili dokumente, s katerimi bi lahko izsledili »morilce«. Plameni naj bi se kaj kmalu razširili na celo stavbo, storilci pa naj bi jo ucvrli ... z drznim begom po strehah.

Je vse to posledica bujne domišljije ali pač drzen poskus manipulacije zgodovinskih dejstev? Več bo mogoče izvedeti danes ob 18. ur na posvetu, ki ga v multimedijski dvorani deželnega sveta Furlanije Julijske krajine, poimenovani po Tizianu Tessitoriju, že drugič prireja omenjeni de’ Vidovich. Ta v vabilu med drugim obljublja »predstavitev nove, pred kratkim pridobljene dokumentacije«.

Več v današnjem (petkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Za katero prepoved si najbolj želite, da bi jo odpravili?

6. maj. 2020 | 17:24
Prepoved ležanja na plaži
Prepoved prostega prečkanja meje
Prepoved obiska prijateljev
Prepoved skupinskih športov
Prepoved normalnega obratovanja barov in restavracij
Vse sedanje prepovedi so na mestu
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo