Ponedeljek, 22 julij 2019
Iskanje

Prijateljske vezi potrdili s Katjušo

Po enotedenski študijski izkušnji na liceju Prešeren se ruski dijaki iz Sankt Peterburga jutri vračajo domov

Trst |
15. maj. 2019 | 19:37
Dark Theme

Rascvetali jablani i gruši, popljli tumani nad rekoj, vihadila na bereg Katjuša, na visokij bereg, na krutoj. Ena izmed najbolj poznanih in Rusom najbolj dragih pesmi je včeraj zadonela pred poslopjem Castelletto v Miramarskem parku nad Grljanom. Zapeli so jo slovenski dijaki liceja Prešeren, njihovim glasovom pa so se pridružili še tisti njihovih ruskih gostov, dijakov in profesorjev oz. ravnateljice s šole 320 iz Sankt Peterburga (Primorski rajon), ki so tačas na študijski izmenjavi v Trstu. Veselo pevsko druščino so dopolnjevali še dijaki liceja Grigoletti iz Pordenona oz. še njihovi gostje, ruski sovrstniki, pod koordinacijo organizacije Gioventù in movimento, ki združuje ruske dijake, ki živijo v naši deželi.

Prešernovci so stike in sodelovanje z omenjeno šolo začeli v šolskem letu 2016/17, preko ministrskega programa PRIA, ki skrbi za promocijo italijanskega jezika v šolah v Rusiji oziroma ruskega v šolah v Italiji. V Trst se je za teden dni pripeljala skupina tridesetih dijakinj in dijakov s tremi spremljevalkami. 16- in 17-letniki so bili tudi tokrat nastanjeni po domovih družin slovenskih gostiteljev, dijakov 3. in 4. C razreda jezikovnega liceja, ki se učijo ruščine.

Prišli so preteklo sredo in jutri jih čaka povratek domov.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kje načrtujete, da bi preživeli letošnji dopust?

28. maj. 2019 | 12:28
v Sloveniji
na Hrvaškem
v Italiji
v Grčiji
v kakšni drugi evropski državi
na eni od neevropskih celin
ne bom dopustoval
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo