Ponedeljek, 01 junij 2020
Iskanje

Prijateljske vezi potrdili s Katjušo

Po enotedenski študijski izkušnji na liceju Prešeren se ruski dijaki iz Sankt Peterburga jutri vračajo domov

Trst |
15. maj. 2019 | 19:37
Dark Theme

Rascvetali jablani i gruši, popljli tumani nad rekoj, vihadila na bereg Katjuša, na visokij bereg, na krutoj. Ena izmed najbolj poznanih in Rusom najbolj dragih pesmi je včeraj zadonela pred poslopjem Castelletto v Miramarskem parku nad Grljanom. Zapeli so jo slovenski dijaki liceja Prešeren, njihovim glasovom pa so se pridružili še tisti njihovih ruskih gostov, dijakov in profesorjev oz. ravnateljice s šole 320 iz Sankt Peterburga (Primorski rajon), ki so tačas na študijski izmenjavi v Trstu. Veselo pevsko druščino so dopolnjevali še dijaki liceja Grigoletti iz Pordenona oz. še njihovi gostje, ruski sovrstniki, pod koordinacijo organizacije Gioventù in movimento, ki združuje ruske dijake, ki živijo v naši deželi.

Prešernovci so stike in sodelovanje z omenjeno šolo začeli v šolskem letu 2016/17, preko ministrskega programa PRIA, ki skrbi za promocijo italijanskega jezika v šolah v Rusiji oziroma ruskega v šolah v Italiji. V Trst se je za teden dni pripeljala skupina tridesetih dijakinj in dijakov s tremi spremljevalkami. 16- in 17-letniki so bili tudi tokrat nastanjeni po domovih družin slovenskih gostiteljev, dijakov 3. in 4. C razreda jezikovnega liceja, ki se učijo ruščine.

Prišli so preteklo sredo in jutri jih čaka povratek domov.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Za katero prepoved si najbolj želite, da bi jo odpravili?

6. maj. 2020 | 17:24
Prepoved ležanja na plaži
Prepoved prostega prečkanja meje
Prepoved obiska prijateljev
Prepoved skupinskih športov
Prepoved normalnega obratovanja barov in restavracij
Vse sedanje prepovedi so na mestu
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo