Petek, 12 avgust 2022
Iskanje

Pripravljeni na zasedbo tovarne, če ne bo ustreznih zagotovil

Protestni shod na Velikem trgu proti napovedi množičnih odpustov v tovarni Flex

Trst |
16. maj. 2022 | 17:01
Dark Theme

Sindikati bodo lahko sodelovali pri vladnem omizju za rešitev krize tržaške tovarne Flex pri Žavljah, kjer izdelujejo elektronske sestavne dele za telekomunikacijsko opremo. Tako je danes tržaški prefekt Annunziato Vardè obljubil zastopnikom Fim, Fiom, Uilm in Usb, ki so dopoldne pred palačo prefekture na Velikem trgu sklicali protestni shod. Na ministrstvu za gospodarski razvoj je že dolgo odprto sindikalno krizno omizje glede te tovarne, saj jo že nekaj let pestijo različne težave, v glavnem so bili denimo vezani na naročila finske multinacionalke Nokia.

Vodstvo podjetja pa namerava zdaj odpustiti kar polovico zaposlenih, 280 od skupno 580 delavcev, ker bi hotelo zaradi nižjih stroškov del proizvodnje preseliti v Romunijo. Osemdeset izmed teh bi se ob potrditvi namere takoj znašlo na cesti, ker so zaposleni preko agencij za posredovanje dela. Sindikalisti so prepričani, da bi to bila vsekakor le prva etapa, ki bi lahko vodila v dokončno zaprtje tovarne.

Današnji protestni shod na Velikem trgu (FOTODAMJ@N)
Današnji protestni shod na Velikem trgu (FOTODAMJ@N)

Na Velikem trgu se je po oceni organizatorjev zbralo približno 300 ljudi. Med njimi je bilo opaziti tudi več znanih obrazov, politikov, od deželnih in občinskih svetnikov tako levosredinskega kot desnosredinskega tabora do senatorke Tatjane Rojc in poslanke Debore Serracchiani (DS), ki se je popoldne sestala z vodstvom podjetja. Od ameriškega proizvajalca elektronike je hotela zvedeti, zakaj noče več vlagati v tržaško tovarno, čeprav je ta strateško pomembna za državno industrijo.

Sindikati se ne bodo vdali, dokler ne bodo dobili ustreznih zagotovil za usode delavcev. Pripravljeni so tudi zasesti tovarno, če bodo odnesli stroje, je zagrmel tržaški vodja Fiom Marco Relli.

Več v jutrišnjem (torkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava