Četrtek, 18 avgust 2022
Iskanje

»Protitelesca proti brezbrižnosti«

V Rižarni sta na slovesnosti ob današnjem dnevu spomina spregovorila tržaški župan Roberto Dipiazza in zgoniški podžupan Igor Černjava

Trst |
27. jan. 2022 | 13:06
Dark Theme

»Izključitev občinstva ne zmanjšuje pomena tega dneva,« je na skorajda praznem dvorišču tržaške Rižarne dejal župan Roberto Dipiazza, ki je s podžupanom Občine Zgonik Igorjem Černjavo (županja Monica Hrovatin je bila namreč odstotna, ker v karanteni, op. nov.) stopil za mikrofon ob vsakoletni slovesnosti ob dnevu spomina na grozote šoe. Oba sta poudarila pomen ohranjanja spomina, ki ga je vredno predajati novim generacijam, da ne bi bila žrtev milijonov nedolžnih ljudi zaman. »Otroci naj berejo, naj obiskujejo muzeje, spoznavajo zgodovino – ne ovijajmo jih v zaščitno folijo, da bi jih obvarovali pred bolečino. Samo na tak način bodo proizvedli protitelesca proti brezbrižnosti,« je opozoril Černjava.

Pred začetkom komemoracije je Dipiazza stopil do predstavnikov združenja Arcigay, ki niso bili uradno povabljeni na spominsko svečanost, naj vstopijo z njim. Slovesnost se je zaključila z verskimi obredi.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava