Torek, 21 maj 2019
Iskanje

Razstava o tržaških delavkah uvod v Ricmanjski teden

Prireja jo tržaški Poštni in telegrafski muzej Srednje Evrope v sodelovanj z združenjem Espansioni in SKD Slavec Ricmanje-Log

13. mar. 2019 | 19:22
Dark Theme

Ženska vztrajnost in požrtvovalnost pri opravljanju raznih poklicev predstavljata osnovo razvoja emancipacijskih teženj. Te značilnosti izpostavlja razstava, z otvoritvijo katere se je v torek zvečer v galeriji Babne hiše pričel letošnji Ricmanjski teden. Prikaz povečanih fotografij z naslovom Podobe tržaških delavk v obdobju med koncem 19. in začetkom 20. stoletja prireja tržaški Poštni in telegrafski muzej Srednje Evrope v sodelovanju z združenjem Espansioni in SKD Slavec Ricmanje-Log.

Razstavljeno gradivo sporoča obiskovalcem, da so ženske ob skrbi za družino opravljale mnoge zahtevne in naporne poklice. Za njihovim vsakodnevnim trudom se je v marsikaterem primeru zabrisal spomin. Na podeželju je še živ spomin na mlekarice in babice, a ženske so v mestu, denimo, bile tudi pristaniške delavke, kar stroki vse do nedavnega naj bi ne bilo znano.

V Babni hiši prikazane fotografije so odkrili v arhivu dnevnika Il Piccolo in v zasebnih zbirkah. Ob že omenjenih so razstavljene tudi krušarice, pestunje, prodajalke v sladoledarni, kuharice, šivilje, delavke v raznih obratih, bolničarke, prodajalke kostanjev in v raznih trgovinah, perice, babice in sprevodnica tramvaja. Ob ogledu ženskih podob dobi obiskovalec informacije o takratnih delovnih, življenjskih in družbenih razmerah, ki so obstajale v Trstu in okolici. Zgodbe izpred sto in več let dejansko zaživijo pred njegovimi očmi.

Več v jutrišnjem (četrtkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Na letošnjih evropskih volitvah:

16. maj. 2019 | 19:15
bom glasoval v skladu s tradicijo
bom spremenil svojo volilno navado
sem še neodločen, koga naj volim
še ne vem, ali bom volil
ne bom volil
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo