Torek, 17 september 2019
Iskanje

Se obnova »strokovne« le bliža koncu?

Medobčinska zveza namenila 1,5 milijona evrov za zadnjo fazo prenove šolske stavbe na Trgu Canestrini

Trst |
14. avg. 2019 | 7:25
Dark Theme

Skoraj deset let je tega, kar se je Državni izobraževalni zavod Jožefa Stefana moral izseliti iz svetoivanskega parka. Takrat se je začela »odisejada« dotrajanega in prenove prepotrebnega šolskega poslopja na Trgu Canestrini. Izobraževalni zavod Stefan danes deluje v podružnici na Ul. Battisti in v poslopju na Vrdelski cesti, kjer je nekoč domovala »trgovska«, ta pa se je preselila v drugo stavbo v svetoivanskem parku.

Zgodba o obnovi šole na Trgu Canestrini se skratka vleče kot jara kača. Eden izmed vzrokov za to je tudi ukinitev tržaške pokrajine, v pristojnosti katere je bilo vzdrževanje šolskih poslopij, in prenos te naloge na medobčinsko zvezo. Sredstva za prenovo sedeža DTZ Jožefa Stefana je nekdanja pokrajina nameravala iztržiti s prodajo Vile Hecht, a ta je po ukinitvi pokrajin »pripadla« deželi in tako je Julijska medobčinska teritorialna unija morala drugje poiskati finančno kritje. Našla ga je z drugim rebalansom proračuna zveze, s katerim so za obnovitev in vzdrževanje šolskih poslopij namenili 2,5 milijona evrov, od katerih bo poldrugi milijon šel ravno za dokončanje obnove stavbe v svetoivanskem parku.

Za mnenje o vesti o dodeljenih sredstvih za dokončanje prenove smo povprašali Primoža Stranija, ravnatelja DIZ Jožefa Stefana, ki ni skrival določene mere skepse, saj je v zadnjem desetletju doživel kar nekaj zmagoslavnih napovedi, ki pa se praviloma niso uresničile. »Dodelitev sredstev je temelj, seveda. A vem, kakšni so postopki javnega naročanja. Pri teh se rado zavleče, toliko bolj, če govorimo o znatnih vsotah, kakršna je ta,« meni Strani, ki se pri komentiranju tovrstnih novic ravna podobno kot sv. Tomaž, torej po načelu »dokler ne vidim, ne verjamem«. Toda v isti sapi ravnatelj DIZ Jožefa Stefana poudarja, da je ovratek pod domačo streho absolutna prioriteta. V prenovljenem poslopju na Canestrinijevi ploščadi naj bi dve nadstropji »pripadli« izobraževalnemu zavodu, eno pa DTŽ Žige Zoisa.

Zadnja na spisku zadev, ki jih je treba postoriti, je ureditev notranjih prostorov, za katero naj bi poskrbeli prav z omenjenim poldrugim milijonom evrov. »Upam, da čimprej razpišejo naročilo za javna dela, dobijo izvajalca in enkrat za vselej uredijo notranjost,« za katero si Strani želi, da bi bila čimbolj funkcionalna potrebam obeh zavodov – Jožefa Stefana in Žige Zoisa.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

V katerem jeziku najraje prebirate knjige?

28. avg. 2019 | 17:38
V slovenščini
V italijanščini
V slovenščini in italijanščini
V drugih jezikih
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo