Sreda, 20 november 2019
Iskanje

»Skrajni čas je, da se rešimo zasvojenosti s plastiko«

Britanska jadralka Dee Caffari je ambasadorka Barcolane in aktivna borka proti plastiki v morju

Trst |
22. maj. 2019 | 7:23
Dark Theme

Britanska jadralka Dee Caffari je prva ženska, ki je svet obplula sama, neprekinjeno, proti zahodu. Je tudi prva ambasadorka Barcolane. Pa tudi aktivna borka proti plastiki v morju. Na včerajšnji uradni predstavitvi Barcolane je ocenila, da so znanstveniki pri ozaveščanju širše javnosti o škodljivih učinkih plastike preveč tehnični, okoljevarstveniki pa preveč idealistični. Športniki so ravno pravšnja mešanica med enimi in drugimi, je prepričana britanska skiperka, s katero smo ob robu včerajšnje predstavitve Barcolane na kratko poklepetali. In se po njeni zaslugi zavedali razsežnosti problema plastike, ki je omogočila današnjo potrošniško kulturo, ki temelji na nizkih cenah in izdelkih za enkratno uporabo. »Ukrepanje proti plastiki je tako dejansko ukrepanje proti potrošništvu,« pravi skiperka.

Kako resen je po vašem problem plastike?

Izredno resen. Med plutjem po morju na žalost vidim plastenke, balone in celo vrsto drugih izdelkov. Vse to se razkraja v mikroplastiko, ki prihaja v organe živali in ubija velike ribe, kot so tune. Vse to potem pride tudi v naš organizem. Mislim, da je napočil skrajni čas, da se rešimo te zasvojenosti s plastiko, ki je dejansko ne potrebujemo.

Pogovor si lahko v celoti preberete v današnjem (sredinem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo