Petek, 16 april 2021
Iskanje

Slovenske kupce nadomestili italijanski

Na Opčinah smo poizvedovali, kako se v trgovinah poznajo posledice zaprtja meje

28. feb. 2021 | 8:03
Dark Theme

Slovenskih kupcev že od oktobra ni na spregled, trgovci na tej strani meje pa vedo povedati, da so v tem času pridobili italijanske, se pravi tiste, ki so navadno zahajali po nakupih k sosedom. V trgovinah na italijanskem obmejnem pasu se seveda ne veselijo prepovedi prečkanja državnih meja med Slovenijo in Italijo, ocenjujejo pa, da so upad »slovenskega prometa« vsaj nadoknadili z »italijanskim«.

Še pred tridesetimi leti je res veljalo, da so se Slovenci spuščali zlasti do italijanskih obmejnih krajev po raznoraznih nakupih, saj je bila bera doma bolj skromna – danes pa je v Sloveniji res vse (ali skoraj) mogoče najti, kljub temu pa se za določene izdelke še vedno raje odpeljejo v Italijo. Pravzaprav smo danes priča obratnemu pojavu, ko se italijanski kupci trumoma vozijo »čez mejo« po gorivo in meso, seveda, pa tudi v lekarno, k frizerki in daleč največ v diskonte z vabljivimi cenami, saj jim koriščenje storitev pri sosedih pomeni precejšnji prihranek.

Kupci pred trgovinami na Opčinah (FOTODAMJ@N)
Kupci pred trgovinami na Opčinah (FOTODAMJ@N)

Da privablja Slovence na italijansko stran prihranek, težko rečemo, prej bi zapisali, da si želijo morda nekaj kakovostnejšega ali pa določene izdelke, ki so doma težko razpoložljivi, lahko si pa tudi privoščijo nekaj različnega. V Italijo se pripeljejo največkrat po prehrambne izdelke oz. živila, zato smo pri obmejnih trgovcih preverili, ali se prepovedano prehajanje meja pozna pri prodaji. Izbrali smo Opčine, kjer je trgovska ponudba raznolika in je vedno privabljala slovenske kupce.

Več v današnjem (nedeljskem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kaj me najbolj skrbi v obdobju pandemije?

5. apr. 2021 | 18:09
Zdravje
Omejitev osebne svobode
Gospodarska kriza
Pomanjkanje medosebnih odnosov
Cepljenje
Kdor zanikuje nevarnost virusa
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo