Torek, 17 september 2019
Iskanje

Slovenski otroci na Tržaškem

Učenci in učiteljski kader Osnovne šole Antona Ukmarja iz Kopra so nas obdarili z dragoceno knjigo

Trst |
13. jun. 2019 | 10:01
Dark Theme

Ko se znajdemo pred dejanji prodornih osebnosti, marsikdaj pozabimo, da so tudi oni bili otroci. Učenci in učiteljski kader Osnovne šole Antona Ukmarja iz Kopra so nas obdarili z dragoceno knjigo Slovenski otroci na Tržaškem, ki jo bodo predstavili jutri (v petek) ob 17. uri v Tržaškem knjižnem središču na Trgu Oberdan.

Boris Pahor, Marko Kravos, Evelina Umek, Marija Pirjevec, Bruno Lisjak Volpi, Franko Košuta in Zoran Sosič so mladim avtorjem zaupali spomine na otroška leta. Pričevanja vznemirjanja polnih srečanj so nato učenci pod mentorstvom profesorice Maje Starc Šinigoj zapisali črno na belo. V publikaciji so poleg omenjenih zabeleženi še spomini Alojza Rebule, ki mu je vprašanja učencev postavila njegova hči Alenka. Pričevanja so šolarji obogatili s svojimi krajšimi razmišljanji in ilustracijami.

Pravi zaklad so tudi fotografije iz družinskih arhivov posameznih sogovornikov. Mnogotere zgodbe so spretno in prisrčno vtkali v očarljivo celoto, tako da se med branjem strani kar obračajo same od sebe. Hvalevredni zamisli je treba dodati še čezmejni duh. Ravnateljica Gabrijela Dolinšek je v spremni besedi zapisala: »Tako blizu smo si. Tudi uradnih mejnih prehodov ni več, vendar drug drugega le počasi spoznavamo. Naša želja je bila mladim na OŠ Antona Ukmarja približati življenje ljudi, ki živijo onkraj slovenskih etničnih meja v Tržaški pokrajini. Ponudili smo jim možnost, da so jo spoznavali preko besede in doživetja stikov z ljudmi, ki rišejo močno sled slovenskega naroda na Tržaškem.« Njihovo otroštvo je bilo vse prej kot lahko. Zaznamovalo jih je fašistično nasilje, vojna, revščina, splošno povojno pomanjkanje.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

V katerem jeziku najraje prebirate knjige?

28. avg. 2019 | 17:38
V slovenščini
V italijanščini
V slovenščini in italijanščini
V drugih jezikih
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo