Sobota, 18 januar 2020
Iskanje

Slovensko zunanje ministrstvo ostro obsodilo Giorgijev zemljevid

Pričakujejo da bodo italijanski politični predstavniki ravnali v skladu s skupnimi evropskimi vrednotami in vladavino prava

5. jun. 2019 | 13:34
Dark Theme

Slovensko zunanje ministrstvo je danes ostro obsodilo zemljevid, ki ga je ob dnevu republike na Facebooku objavil tržaški občinski odbornik Lorenzo Giorgi, na katerem je Italiji »priključil« sosednja ozemlja. Slovensko zunanje ministrstvo je danes ostro obsodilo Giorgijevo dejanje in poudarilo, da ne prispeva k dobrososedskim odnosom. »Stališča v smeri zgodovinskega revizionizma so v nasprotju s temeljnimi načeli evropske ureditve, tovrstna dejanja pa ne prispevajo k dobrososedskim odnosom in sožitju med narodoma,« so med drugim zapisali. Dodali so, da Slovenija zavrača in obsoja ozemeljske zahteve, izražene v objavi. Pričakujejo, da bodo politični predstavniki sosednje Italije ravnali v skladu s skupnimi evropskimi vrednotami in vladavino prava.

Kot smo poročali, je v prav nič evropskem duhu Giorgi delil zemljevid iredentističnega gibanja, na katerem so v italijanska ozemlja vključeni tudi del Slovenije, Istra, Dalmacija, Korzika, del Provanse in kanton Ticino. Gre v bistvu za ozemlja, ki jih je Italija nekoč imela za svoja; to pa sega v čase pred nastankom italijanske republike, katere ustanovitev so praznovali v nedeljo. Zraven je Giorgi zapisal »Naša Italija«.

$!Slovensko zunanje ministrstvo ostro obsodilo Giorgijev zemljevid

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Katera beseda je v letu 2019 najbolj zaznamovala slovensko narodno skupnost v Italiji?

14. jan. 2020 | 17:00
Defibrilator
Jezik
Migranti
Narodni dom
Paritetni odbor
Predsednica
Predstavništvo
Ravnatelj
Stadion
Strelišče
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo