Četrtek, 24 oktober 2019
Iskanje

Sofri, Slovenci in volovsko potrpljenje

Italijanski novinar tudi o vrnitvi Narodnega doma

Trst |
15. jun. 2019 | 6:25
Dark Theme

V javno debato okrog postavitve kipa Gabrieleja D’Annunzia, ki ga namerava tržaška občinska uprava ob stoti obletnici njegovega pohoda na Reko namestiti na Borzni trg, se je vključil tudi novinar Adrano Sofri. Ta je v dnevniku Il foglio pojasnil, zakaj nasprotuje postavitvi, oziroma zakaj se mu izbrana lokacija in termin zdita neprimerna. Novinar in nekdanji vodja gibanja Lotta continua (zaradi tega je več let presedel v zaporu), po rodu sicer Tržačan, je med drugim zapisal, da je slavljenje stote obletnice D’Annunziovega pohoda na Reko neprimerno tudi zato, ker mu je nekaj mesecev kasneje sledil požig Narodnega doma v Trstu. Ta stavba ima za Slovence velik simbolni pomen, »kot ve, kdor je bral Borisa Pahorja«, Slovenci pa na njegovo vrnitev čakajo že 100 let, kar kaže po Sofrijevem mnenju na res »volovsko potrpljenje«. Če že mora v Trstu stati D’Annunziov kip, potem naj v zameno zanj Narodni dom vrnejo »njegovim zakonitim lastnikom«, meni Sofri.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo