Petek, 28 februar 2020
Iskanje

Stara dama ima danes več potnikov, manj pa komercialnih dejavnosti

V današnjem Primorskem dnevniku reportaža o glavni železniški postaji v Trstu

Trst |
24. avg. 2019 | 7:25
Dark Theme

Tržaško glavno postajo bi lahko imenovali lepa stara dama. Seveda, saj ima 162 let. 27. julija 1857 je na tržaški železniški postaji potekala proslava, na kateri so ob navzočnosti avstrijskega cesarja Franca Jožefa in štirih avstrijskih nadvojvod uradno odprli Južno železnico, ki je prek Slovenije povezala avstrijsko prestolnico Dunaj s takrat največjim avstrijskim morskim pristaniščem Trst.

Od takrat je tržaška glavna postaja doživela lepe in manj lepe čase. Z nje so generacije odhajale na potovanje v večja italijanska mesta in tujino in na njej so se srečevali ljudje iz vse države, kar nekaj let pa tudi ljudje iz bivše Jugoslavije. Mogoče je bila ta postaja najbolj živahna prav v času »jugoslovanskega buma«. Po koncu tega se je potniški direndaj na tržaški postaji nekoliko umiril, začel je usihati tudi mednarodni potniški promet, ki je nato popolnoma zamrl leta 2011, ko so Madžarske železnice ukinile vlak »Venezia«, ki je povezoval Budimpešto, Zagreb, Ljubljano in Benetke. Potniki iz srednje Evrope so tako izginili.

A kmalu so prišli novi. Pred dobrim letom so ponovno vzpostavili povezavo med Slovenijo in Italijo. Iz Ljubljane proti Trstu se odpeljeta na dan dva vlaka.

Več v današnjem (sobotnem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Ste zaradi nevarnosti za okužbo s koronavirusom spremenili svoje navade:

27. feb. 2020 | 17:06
DA - iz lastne želje
DA - po sili razmer
NE
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo