Petek, 18 oktober 2019
Iskanje

Terminal bo v prvi vrsti namenjen razsutim tovorom

Predsednik pristaniške oblasti Zeno D’Agostino o madžarskem prevzemu območja nekdanje naftne čistilnice Aquila

Trst |
26. jun. 2019 | 12:18
Dark Theme

Za prihodnji 5. julij je v Trstu napovedan podpis dogovora o madžarskem prevzemu območja nekdanje naftne čistilnice Aquila, ki ga je pred časom imela v koncesiji družba Teseco. Načrti so, da tam nastane velik logistični terminal, o čemer se je pred dnevi razpisal tržaški italijanski dnevnik, potem ko je prejšnji teden madžarski zunanji minister Peter Szijjarto na nekem forumu pri Budimpešti napovedal skorajšnji podpis dogovora.

Madžarski terminal bo namenjen v prvi vrsti razsutim tovorom, kovinam in lesu, ki bodo pripluli z ladjami, k pomolom pa se ne bodo privezale kontejnerske ladje niti trajekti. Kot pojasnjuje predsednik Sistemske pristaniške oblasti za vzhodni Jadran Zeno D’Agostino, bo dejavnost na območju nekdanje čistilnice podobna tisti, ki jo danes izvajajo v lesnem pristanišču.

D’Agostino pa je demantiral vesti, ki so se pojavile v krajevnih medijih v zvezi s tem, da onesnaženega območja naj ne bi sanirali. To ni res, pravi: »Območje bo treba sanirati, to ni preprosta stvar, zato se bodo izvedli vsi sanacijski ukrepi, ki jih je treba izvesti. Jasno je, da za sanacijo območja, kjer je treba urediti ploščad, ni treba delati neverjetnih stvari, medtem ko če je treba postaviti temelje za skladišče, je treba opraviti drugačno sanacijo. Ker govorimo o terminalu, torej o ploščadi, je jasno, da sanacija ne bo taka, da bo treba kopati. Tam pa bodo zelo pomembne operacije okoljskega saniranja za preprečevanje izliva onesnaženega materiala v morje.« Sanacija torej bo, še več, po D’Agostinovih besedah gre za najpomembnejši del madžarske investicije, vreden vsaj 50 odstotkov celotne vsote. To pomeni, da bo polovica vsote od 60 do 100 milijonov evrov, ki jo Madžarska namerava vložiti v terminal, šla za sanacijo, po D’Agostinovih izračunih gre za okoli 50 milijonov evrov.

Več v današnjem (sredinem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo