Sobota, 18 januar 2020
Iskanje

Težka naloga o fojbah je šla kot po olju

Razprava o knjigi Italiani due volte upokojenega novinarja Dina Messine

Trst |
14. maj. 2019 | 6:20
Dark Theme

To je pri nas tema, ki še razdvaja, zato so nam organizatorji naložili težko nalogo, je ob začetku razprave, ki so jo v nedeljo na Festivalu Link namenili vprašanju fojb in eksodusa, naglasil predsednik stanovske organizacije novinarjev FJK Cristiano Degano, ki je vodil pogovor. A je šlo vse kot po olju. Morda tudi zato, ker so si bili udeleženci razprave bolj ali manj istega mnenja. In, najbrž tudi zato, ker publika Linka, kot je dan prej pokazal topel sprejem za samooklicanega levičarja, TV voditelja Diega Bianchija, in tajnika sindikata CGIL Maurizia Landinija, ne diha s tistim delom Trsta, ki gradi svoj politični kapital na pogrevanju zgodovinskih zamer. Slabo poldrugo uro razprave je spremljala v popolni tišini.

Povod za srečanje je bila knjiga upokojenega novinarja dnevnika Corriere della Sera Dina Messine Italiani due volte. Gre - je povedal - Degano za »zgodovinsko reportažo«, ki osvetljuje medvojne in povojne poboje in tragedijo istrskih beguncev skozi oči še živih pričevalcev in njihovih potomcev.

Več v današnjem (torkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Katera beseda je v letu 2019 najbolj zaznamovala slovensko narodno skupnost v Italiji?

14. jan. 2020 | 17:00
Defibrilator
Jezik
Migranti
Narodni dom
Paritetni odbor
Predsednica
Predstavništvo
Ravnatelj
Stadion
Strelišče
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo