Sreda, 26 januar 2022
Iskanje

»Trstu naj pomagajo Zdravniki brez meja«

Klic na pomoč sindikatov zdravstvenih delavcev, ki pravijo, da je položaj v tržaških bolnišnicah zaradi covida-19 skrb vzbujajoč

Trst |
18. nov. 2021 | 19:04
Dark Theme

Čeprav naj bi se Furlanija - Julijska krajina ta teden za las izognila prehodu v rumeni režim ukrepov, so sindikati zdravstvenih delavcev Fp-Cgil, Fials in Nursind opisali sliko, ki sploh ni spodbudna. Javno so zaprosili za pomoč Zdravnike brez meja (MSF), mednarodno nevladno organizacijo, o dejavnostih katere pogosteje poročajo z drugih celin, čeprav je aktivna tudi v Italiji. »Medtem ko pišemo, je na glavni mestni urgenci dvajset bolnikov z ventilatorji za predihavanje covidnih bolnikov, ki čakajo na prosto posteljo,« so zapisali v odprtem pismu.

»Zaradi naglega poslabšanja lokalne slike vas naprošamo, da, v kolikor mogoče, podprete lokalni zdravstveni sistem,« so sindikati pozvali Zdravnike brez meja. Prosijo jih, naj pošljejo v Trst svoje zdravnike in zdravstvene tehnike, da bi se spoprijeli »z dramatično situacijo«. V pismu omenjajo, da je ventilatorjev dovolj, a je zdravstveni sistem kadrovsko podhranjen, kar ne omogoča niti učinkovite razporeditve delovnih izmen. Potreba po prostih posteljah pa naj bi bila celo višja od tiste, o kateri so lani poročali iz lombardskega Codogna, simbola prvega vala pandemije, poudarjajo sindikati.

Kadrovskim težavam skušajo kljubovati tako, da zapirajo druge oddelke in preklicujejo nenujne kirurške posege ter preglede.

Več v jutrišnjem (petkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Ali menite, da je na šolah zagotovljena varnost pred okužbo z novim koronavirusom?

19. jan. 2022 | 20:00
Da
Le delno
Ne
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo