Sreda, 26 junij 2019
Iskanje

Tržaška zastavljalnica dobro deluje

V Trstu se povprečno posojilo vrti okoli 700 evrov

Trst |
13. jan. 2019 | 11:10
Dark Theme

Dragoceni kamni, prstani, zapestnice, broške, verižice in ure. To so dragocenosti, ki vsak dan prihajajo v zastavljalnico v Ul. Battisti v Trstu, ki je julija lani nadomestila zgodovinsko zastavljalnico iz Ul. Silvio Pellico. Vpliv gospodarske krize, ki že nekaj let redno trka na vrata povprečnega gospodinjstva, se namreč pozna tudi v poslovanju zastavljalnic. To nam je zagotovil Andreas Wedenig, generalni direktor družbe Custodia Valore, ki jo kontrolira dunajska družba Dorotheum. Ta je namreč lani kupila vseh 33 italijanskih zastavljalnic, ki so širom po Italiji delovale pod okriljem banke Unicredit.

Med obiskom tržaške zastavljalnice smo se prepričali, da gre posel dobro. Stranke, ki vstopajo v zastavljalnico, se morajo najprej oskrbeti s številko, nato pa v udobnih stolih počakati na vrsto. Njihove dragocenosti ocenjujeta dve osebi, ki smo ju vprašali, če nam lahko povesta kaj več o zastavljalnici. Drugače je direktor Wedenig, ki sicer prihaja z avstrijske Koroške, po telefonu povedal, da so izredno zadovoljni s prometom v tržaški poslovalnici. Zastavljalnico obiskujejo večinoma ljudje, ki potrebujejo premostitveno posojilo za plačilo denimo položnic, zdravniškega pregleda, nenačrtovanih popravil, je razložil sogovornik in dodal, da največkrat založijo nakit, ki so ga kupili, podedovali ali dobili v dar v srečnejših časih. V Trstu se povprečno posojilo vrti okoli 700 evrov. Če stranka v enem letu ne vrne denarja, lahko pogodbo podaljša, mora pa plačati letno obrestno mero, ki je 10,20 odstotka, je še povedal direktor. Odplačevanje dolga na obroke pa ni mogoče. Po besedah Wedeniga kar 95 odstotkov strank pride po zastavljene dragocenosti. Dragocenosti preostalih petih odstotkov strank pa romajo na dražbo.

Več v današnjem (nedeljskem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kje načrtujete, da bi preživeli letošnji dopust?

28. maj. 2019 | 12:28
v Sloveniji
na Hrvaškem
v Italiji
v Grčiji
v kakšni drugi evropski državi
na eni od neevropskih celin
ne bom dopustoval
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo