Sreda, 27 maj 2020
Iskanje

Tržaški Bloomsday je ponovno tu

Od jutri do nedelje bo tudi v Trstu posebno veselo

Trst |
11. jun. 2019 | 12:13
Dark Theme

Tudi visoka književnost je lahko radosten praznik: 16. junija po celem svetu praznujejo Bloomsday - dan, ko se dogaja znameniti roman Ulikses pisatelja Jamesa Joycea. Od jutri do nedelje bo še posebno veselo tudi v Trstu, saj si je irski književnik ravno tu zamislil svojo mojstrovino in jo tu tudi začel pisati.

Profesor Renzo Crivelli je na predstavitvi sporeda v mestni hiši izpostavil, da tržaška že deseta prireditev ne bo imela nič kaj zavidati tisti irske prestolnice. Mednarodno razsežnost in pomen tržaškega Bloomsdaya, ki ga prirejajo tržaška univerza, muzej Joyce in Občina Trst, sta med drugimi izpostavila tržaški občinski odbornik za kulturo Giorgio Rossi in umetnostni kustos prireditve Riccardo Cepach. O vsem tem se lahko prepričamo že ob podatku, da se bo v pičlih 4 dneh zvrstilo kar 26 predstav, konferenc, vodenih ogledov, razstav, koncertov in drugih kulturnih dogodkov. Program pa bo jutri ob 19. uri na Velikem trgu uvedla nič manj kot prijateljska nogometna tekma med ekipo Jamesa Joycea in Itala Sveva. Irski literarni junaki s kapetanom Leopoldom Bloomom na čelu se bodo pomerili proti ravno tako slavnim italijanskim likom pod spretnim vodstvom Zena Cosinija. Zanimivost? Igralci bodo upodobili značilnosti slavnih likov, tako da bo nogomet pravzaprav izhodišče za pravi literarni šov.

Več v današnjem (sredinem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Za katero prepoved si najbolj želite, da bi jo odpravili?

6. maj. 2020 | 17:24
Prepoved ležanja na plaži
Prepoved prostega prečkanja meje
Prepoved obiska prijateljev
Prepoved skupinskih športov
Prepoved normalnega obratovanja barov in restavracij
Vse sedanje prepovedi so na mestu
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo