Petek, 19 julij 2019
Iskanje

Tržaški »steber« tovarne BMW, ki je tožil Titovo Jugoslavijo

Od sobote v palači Gopčević razstava o podjetniku in strastnem motoristu Camillu Castiglioniju

Trst |
26. jun. 2019 | 7:27
Dark Theme

Camillo Castiglioni je bil kontroverzna osebnost, podjetnik, finančni posredovalec, ženskar in ljubitelj umetnosti, predvsem pa strasten motorist, ki je v najbolj kriznem obdobju Evrope, med svetovnima vojnima, zaslužil izjemno vsoto denarja, 1300 milijonov avstrijskih kron (približno devet milijard evrov). V dvajsetih letih prejšnjega stoletja je bil lastnik majhne in neznane tovarne letalskih motorjev Bayerische Motoren Werke v Münchnu. S svojim kapitalom in s pomočjo genialnih inženirjev Franza Josefa Poppa in Maxa Friza je tovarno spremenil v znani motoristični mit BMW.

Njegovim tržaškim koreninam in delu v tovarni BMW je posvečena razstava, ki jo bodo v soboto, 29. junija, ob 12. uri odprli v palači Gopčević. Prireja jo Občina Trst v sodelovanju s fundacijo Franco Bardelli.

Camillo Casiglioni je bil Jud, ki je v času fašizma začasno pozabil na svoje korenine in se »spreobrnil« v katoličana ter simpatiziral z režimom. Kljub temu je zaradi rasnih zakonov moral zapustiti svoj dom in zbežati z družino v Švico. Ko se je politična situacija umirila, se je kmalu povrnil na trg dela in kot bančni posrednik urejal posojilo, ki ga je v kriznem obdobju SFRJ zaprosila v ZDA. Ob koncu uspešnih pogajanj Tito naj ne bi izročil Castiglioniju zasluženo provizijo. Zato je tržaški poslovnež tožil jugoslovansko vlado in tik pred smrtjo prejel zamujeno provizijo ter milijonsko odškodnino.

Več v današnjem (sredinem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kje načrtujete, da bi preživeli letošnji dopust?

28. maj. 2019 | 12:28
v Sloveniji
na Hrvaškem
v Italiji
v Grčiji
v kakšni drugi evropski državi
na eni od neevropskih celin
ne bom dopustoval
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo