Sreda, 23 oktober 2019
Iskanje

Tržaški »steber« tovarne BMW, ki je tožil Titovo Jugoslavijo

Od sobote v palači Gopčević razstava o podjetniku in strastnem motoristu Camillu Castiglioniju

Trst |
26. jun. 2019 | 7:27
Dark Theme

Camillo Castiglioni je bil kontroverzna osebnost, podjetnik, finančni posredovalec, ženskar in ljubitelj umetnosti, predvsem pa strasten motorist, ki je v najbolj kriznem obdobju Evrope, med svetovnima vojnima, zaslužil izjemno vsoto denarja, 1300 milijonov avstrijskih kron (približno devet milijard evrov). V dvajsetih letih prejšnjega stoletja je bil lastnik majhne in neznane tovarne letalskih motorjev Bayerische Motoren Werke v Münchnu. S svojim kapitalom in s pomočjo genialnih inženirjev Franza Josefa Poppa in Maxa Friza je tovarno spremenil v znani motoristični mit BMW.

Njegovim tržaškim koreninam in delu v tovarni BMW je posvečena razstava, ki jo bodo v soboto, 29. junija, ob 12. uri odprli v palači Gopčević. Prireja jo Občina Trst v sodelovanju s fundacijo Franco Bardelli.

Camillo Casiglioni je bil Jud, ki je v času fašizma začasno pozabil na svoje korenine in se »spreobrnil« v katoličana ter simpatiziral z režimom. Kljub temu je zaradi rasnih zakonov moral zapustiti svoj dom in zbežati z družino v Švico. Ko se je politična situacija umirila, se je kmalu povrnil na trg dela in kot bančni posrednik urejal posojilo, ki ga je v kriznem obdobju SFRJ zaprosila v ZDA. Ob koncu uspešnih pogajanj Tito naj ne bi izročil Castiglioniju zasluženo provizijo. Zato je tržaški poslovnež tožil jugoslovansko vlado in tik pred smrtjo prejel zamujeno provizijo ter milijonsko odškodnino.

Več v današnjem (sredinem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo