Četrtek, 05 december 2019
Iskanje

Tržaško mestno središče še brez slovenskih volilnih plakatov

Župan Dipiazza je napovedal, da bo nekaj plakatov s slovenskimi besedili dal polepiti tudi v mestu

Trst |
16. maj. 2019 | 10:00
Dark Theme

Ob vsakih volitvah se v Trstu obnavlja vprašanje dvojezičnih in enojezičnih volilnih plakatov, ki jih Občina Trst namešča po mestu ter okolici. Medtem ko je v Gorici vprašanje rešeno, odkar je takratni (desnosredinski) župan Ettore Romoli že pred leti dal polepiti dvojezične razglase tudi po središču mesta, ostaja tržaško mestno središče za slovenščino zaenkrat še »off limits«.

Če so pred lanskimi parlamentarnimi volitvami pozivi občinski upravi naleteli na negativen odgovor, pa so vrata pred evropskimi volitvami »priprta«.

Tržaški župan Roberto Dipiazza je namreč ustno napovedal, da bo nekaj plakatov s slovenskimi besedili dal polepiti tudi v mestu. Prefekt Valerio Valenti pa je pisno dal vedeti, da lahko občinska uprava, če hoče, zadosti slovenskim zahtevam.

Pri lepakih z navodili za volitve, ki jih občine morajo namestiti po ulicah, pa čeprav jih danes resnici na ljubo malokdo gleda (včeraj smo našli lepake, dokaj skrite, zgolj v Rojanu, in to le v italijanskem jeziku), gre za načelno vprašanje spoštovanja določil iz zaščitnega zakona, poleg tega pa je govor tudi o navodilih, ki jih bodo volivci našli na voliščih.

Več v današnjem (četrtkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Katero od naslednjih smučišč vam je najljubše?

27. nov. 2019 | 17:10
Trbiž
Na Žlebeh
Mokrine
Krvavec
Kranjska Gora
Zoncolan
Piancavallo
Forni di Sopra
Cerkno
Drugo
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo