Nedelja, 05 julij 2020
Iskanje

Tržaško pristanišče pripravljeno na dogovor s Kitajci

Če pa ne pride do glavnega dogovora med italijansko in kitajsko vlado, odpadejo tudi ostali, pravi predsednik Pristaniškega sistema vzhodnega Jadrana Zeno D'Agostino

Trst |
15. mar. 2019 | 5:35
Dark Theme

»V Trstu smo povsem pripravljeni na podpis dogovora, ki spoštuje vsa pravila, ne razprodaja ničesar in, prav nasprotno, krepi vlogo javne uprave.« Tako pravi predsednik Pristaniškega sistema vzhodnega Jadrana Zeno D'Agostino, ki bo prihodnji teden potoval v Rim, kjer naj bi podpisal dogovor o sodelovanju s kitajsko družbo China Communications Construction Company (CCCC). »Ampak če ne bodo podpisali glavnega dogovora, bodo odpadli tudi manjši,« je poudaril.

Še vedno namreč ni jasno, ali bosta kitajski predsednik Xi Jinping in italijanski premier Giuseppe Conte podpisala dogovor o svilni poti; potem ko so ZDA izrazile nasprotovanje, je Liga postala kritična do dokumenta. Notranji minister Matteo Salvini je v četrtek spet izrazil velike pomisleke: »Preden komu dovolimo, da investira v Trstu in Genovi, moramo poglobiti zadevo. Ko bi šlo za Američane, ne bi bilo težav. Pri kitajskih investicijah pa je treba biti zelo previdni, (...) še posebno če gre za vprašanje nacionalne varnosti.«

Dogovor, ki naj bi ga podpisal D'Agostino, predvideva okrepitev železniške infrastrukture na območju med Červinjanom in Opčinami, vključno s tržiškim in tržaškim pristaniščem. Gre za skupek večjih in manjših posegov, katerih pobudnik po D'Agostinov besedah ni Trst, ampak Bruselj. Z družbo CCCC se pristaniška uprava pogovarja od decembra leta 2017, naposled pa so prišli do dogovora o sistemu Trihub, tj. trojico sestavnih delov. To so možnost projektnega financiranja ob sodelovanju z EU; partnerstvo tržaškega pristanišča s CCCC pri neki nastajajoči infrastrukturi na Slovaškem; širitev sodelovanja tudi na projekte na Kitajskem. »Gre za dogovor s poudarjeno vzajemnostjo,« pravi D'Agostino.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kako boste potovali letos poleti:

3. jul. 2020 | 18:38
Z avtomobilom
Z motorjem
Z avtobusom
Z vlakom
Z letalom
Z ladjo
Peš
Ne bom potoval/a
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo