Torek, 28 januar 2020
Iskanje

Turistova dilema: kako do Miramara?

Težave turistov zaradi pomanjkanja ustreznih smerokazov in informacijskih točk

Prosek |
22. jun. 2019 | 15:13
Dark Theme

Nemško turistko Martino Mann je iz domačega Cuxhavna v Trst zvabil ... Joyce. Prebrala je njegova dela, izvedela, da je živel nekaj časa v Trstu, pa se je odločila, da bi obiskala kraj, v katerem je ustvarjal. Dva dni je sledila njegovim literarnim in bivanjskim sledovom v mestu, tretji dan si je zaželela ogledati okolico. Informirala se je, zamikala jo je pot na obronkih kraške planote od Opčin do Kontovela, in potem od tam do Miramara. Z avtobusom se je pripeljala do Obeliska in se sprehodila po Napoleonski poti. V dobri uri je prispela do Proseka, in potem? Na Kržadi sredi Proseka je iskala smerokaz, ki naj bi jo napotil na Miramar. Zaman.

Informativno okence na Proseku (MK)
Informativno okence na Proseku (MK)

Nekaj zelo podobnega se je kak teden prej zgodilo Martinini mlajši rojakinji Nicole Menzel iz Nürnberga, ki je prispela v naše kraje in sledila poti, začrtani na mobitelu, ki jo je iz Bazovice preko Opčin pripeljala na Prosek. Tudi ona je bila namenjena na Miramar, a se je znašla v isti težavi kot Martina Mann. Številni turisti in turistke so se zglasili npr. v proseški trafiki in tudi na sedežu zahodnokraškega rajonskega sveta in tam zaprosili za pomoč. Povpraševanje turistov po informacijah, ko pridejo na Prosek, pa opozarja na kritično točko pomanjkanja ustreznih smerokazov ali informativnih točk. V pričakovanju boljše namestitve ali postavitve kakega novega smerokaza o pešpoti za Miramar so na rajonskem svetu poiskali zasilno rešitev: priskrbeli so si niz večjezičnih zgibank o poti Alpe Adria Trail, tako si bodo turisti z njimi lahko vsaj zasilno pomagali pri iskanju pešpoti po Krasu.

Več v današnjem Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Katera beseda je v letu 2019 najbolj zaznamovala slovensko narodno skupnost v Italiji?

14. jan. 2020 | 17:00
Defibrilator
Jezik
Migranti
Narodni dom
Paritetni odbor
Predsednica
Predstavništvo
Ravnatelj
Stadion
Strelišče
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo