Sobota, 21 maj 2022
Iskanje

Umrl je novinar Luciano Ceschia

Bil je med drugim odgovorni urednik Piccola, ki je časopis odprl Slovencem

Trst |
28. apr. 2022 | 10:15
Dark Theme

V starosti 87 let je danes umrl novinar Luciano Ceschia, ki je kot odgovorni urednik Piccola odprl vrata časopisa slovenski manjšini in politiki sožitja in sodelovanja. Po rodu je bil iz Trsta, njegova družina je bila istrsko-furlanskega porekla. Ceschia se je kot mlad tržaški občinski odbornik levosredinske mestne uprave (pripadal je Krščanski demokraciji) zavzemal za odprtost do Slovencev, v svoji zelo bogati poklicni novinarski karieri je bil med drugim odgovorni urednik bocenskega dnevnika Alto Adige, direktor tretjega televizijskega dnevnika RAI in vodja vsedržavnega novinarskega sindikata FNSI. Bil je tudi pooblaščeni upravitelj založniške hiše RAI.

Ceschia je dolgo let živel v Križu, kjer se je zelo vživel v domačo vaško skupnost, ki ga je imela za svojega. Nato se je preselil v Sesljan, s Križem pa je ohranil zelo tesne vezi. Svojo življenjsko in poklicno pot je opisal v knjigi Il gatto rosso (Rdeči maček), odlično je poznal slovensko kulturo in med drugim raziskoval delo arhitekta Maxa Fabianija. Bil je častni predsednik deželne sindikalne novinarske zveze. Slovenci smo izgubili velikega prijatelja.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Italijanska vlada je odločila, da zaradi manjše razpoložljivosti energentov zaradi vojne v Ukrajini temperature ob uporabi klimatskih naprav ne smejo biti nižje od 27°C, pozimi pa ne bodo smele presegati 19°C (+/- 2°C).

17. maj. 2022 | 6:00
Soglašam, ker menim, da gre za upravičeno žrtev
Soglašam le delno, ker menim, da je ob omenjenih temperaturah poleti pretoplo in pozimi premrzlo za življenje in delo
Odločitev zavračam, ker menim, da je neustrezna
Odločitev odločno zavračam, ker menim, da gre za neupravičeno žrtev
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo