Nedelja, 20 september 2020
Iskanje

Umrl zgoniški župnik Jože Markuža

Vest so sporočili iz goriške nadškofije

18. apr. 2019 | 15:31
Dark Theme

Goriška nadškofija je na svoji spletni strani objavila vest, da je prav danes, 18. aprila, na veliki četrtek, umrl zgoniški župnik Jože Markuža, ki je bil preteklega 18. januarja obhajal svojo 80-letnico. Kot se je razvedelo, je g. Markuža umrl med dopoldansko krizmeno mašo v goriški stolnici. Pokojnik se je rodil 18. januarja 1939 v Trstu, v duhovnika pa je bil posvečen 17. aprila 1965 v Rimu v tamkajšnjem ruskem zavodu Russicum, kjer je bival med študijem na papeški univerzi Gregoriani, kjer je opravil filozofske in teološke študije, medtem ko je na Vzhodnem papeškem inštitutu leta 1974 dosegel doktorat iz vzhodnih cerkvenih ved. G. Markuža je bil namreč posvečen kot duhovnik vzhodnega bizantinsko-slovanskega obreda in je v vseh teh desetletjih odigral nepogrešljivo vlogo pri poteku vzhodne liturgije vsako leto ob koncu molitvene osmine za edinost kristjanov.

V Rimu je začel tudi svojo duhovniško pot kot kaplan ruskih katoliških redovnic, potem je bil od leta 1972 do leta 1975 kaplan pri Sv. Ivanu v Gorici, od 1975 do 1998 župnik v Mavhinjah, od leta 2004 do svoje smrti pa župnik v Zgoniku in župnijski upravitelj v Šempolaju, nekaj časa je bil tudi župnijski upravitelj v Nabrežini in devinski dekan, obenem je bil tudi predsednik Apostolstva sv. Cirila in Metoda. Zelo dejaven je bil v okviru Goriške Mohorjeve družbe, kjer je bil dalj časa tajnik in urednik.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Ali menite, da bi morala biti uporaba zaščitne maske v razredih med poukom obvezna:

1. sep. 2020 | 18:00
Da
Da, samo po 14. letu
Ne
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo