Nedelja, 14 avgust 2022
Iskanje

Upokojence skrbi deželna zdravstvena reforma

Na javnih skupščinah informirajo prebivalce o kritičnih točkah

24. maj. 2022 | 18:14
Dark Theme

»Če že ne moremo direktno vplivati na reformo, moramo o tem vsaj informirati ljudi.« S temi besedami je upokojena socialna delavka in članica Zveze upokojencev SPI sindikata CGIL Anamarija Carli Kalc utemeljila ponedeljkovo skupščino in kritično predstavitev reforme tržaškega zdravstva v openskem Prosvetnem domu. Ob njej je za govorniško mizo sedel tudi generalni sekretar Zveze Adriano Sincovich. Povedal je, da je skupščina del strategije Koordinacije proti reformi zdravstva. Koordinacija je nastala januarja letos in zaobjema poleg individualnih članov tudi stotino kolektivnih članic. Pobudo za njeno ustanovitev so dale organizacije upokojenk in upokojencev sindikatov, v teh mesecih pa so se jim, med drugimi, pridružile vse opozicijske stranke.

Strategija proti reformi zdravstva obsega postopek proti novi listini storitev (it. atto aziendale) tržaškega in goriškega zdravstvenega podjetja ASUGI. Prvi korak strategije je dokument z desetimi točkami analize in kritike listine. Od 14. januarja pa je Koordinacija tudi zbirala podpise proti osnutku listine in v podporo zabeleženim opazkam. V teh mesecih so zbrali približno 9400 podpisov in jih posredovali guvernerju dežele Furlanije - Julijske krajine Massimilianu Fedrighi.

Najbolj pa je v javnosti odmevala vest o reorganizaciji zdravstvenih okrajev: na Tržaškem so trenutno štirje, po novem na bi bila le dva. Eden bi pokrival mesto Trst in bi torej nudil storitve 140.000 osebam. Drugi pa bi kril Kras in ostale občine, storitve naj bi nudil 80.000 osebam. Taka reorganizacija pa, tako Sincovich, ne odgovarja italijanskim pravilom in zakonodaji o Načrtu za okrevanje in odpornost - PNRR. Ta predvideva namreč okraje z največ 100.000 prebivalci. Z omenjeno preureditvijo tvegamo poslabšanje ali celo odsotnost preventivne dejavnosti okrajev.

Nova skupščina SPI CGIL v bran javnemu zdravstvu bo jutri, 25. maja, ob 17.30 v Ulici delle Torri v Trstu.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava