Sreda, 20 november 2019
Iskanje

»V Jugoslaviji sem dobil vse, česar mi Italija nikoli ni dala«

Na deželnem sedežu RAI predstavili dokumentarni film »Proti toku. Zgodba partizana Augusta Marinija«. Protagonist poslal zvočni posnetek

Trst |
19. okt. 2019 | 15:59
Dark Theme

»Pozdravljam ljudi iz Benečije, posebno tiste iz Nadiške doline, za vso pomoč, ki so jo dali v borbi za svobodo,« je včeraj na predstavitvi dokumentarnega filma Proti toku. Zgodba partizana Augusta Marinija v slovenščini povedal protagonist filma in še vzkliknil – »Živela svoboda!« Sicer ne v živo, saj premierni projekciji filma, katerega protagonist je, ni mogel prisostvovati, je pa zato poslal prisrčen zvočni posnetek.

Produkcija slovenskih programov Deželnega sedeža RAI za Furlanijo - Julijsko krajino, ki jo je režirala Luana Grilanc, scenarij pa je napisala Dunja Nanut, skozi intervju pripoveduje življenjsko zgodbo partizana Augusta Marinija, podkrepljeno s fotografskim gradivom in nežno glasbeno kuliso.

Na vprašanje Dunje Nanut o tem, kakšni so njegovi spomini na Jugoslavijo, je Augusto Marini želel odgovoriti v slovenščini: »Dala mi je delo, ženo, družino. Tam sem dobil vse, česar mi Italija nikoli ni dala. Od Italije sem imel samo eno: zapor,« je povedal v svojem sedanjem domu v Spinei pri Benetkah. »Kaj naj rečem drugega kot – hvala,« ganjeno sklene nekdanji partizan.

Kdor bi rad o zgodbi Augusta Marina izvedel več, naj si zapiše termin: dokumentarni film, ki traja dobrih 45 minut, bo na deželnem omrežju RAI na ogled v nedeljo, 27. oktobra, ob 20.50.

Več v jutrišnjem (nedeljskem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo