Nedelja, 03 julij 2022
Iskanje

V Križu ponovno velikonočno tučenje jajc

Starodavni običaj so obudili po dveletnem prisilnem covidnem premoru

Križ |
18. apr. 2022 | 13:10
Dark Theme

Potem ko je pandemija dve leti zapored preprečila izvedbo tradicionalne pobude, so v Križu na velikončno nedeljo znova izvedli tradicionalno tučenje jajc.

»Vzdušje pred cerkvijo je bilo zelo lepo, ljudi je bilo sicer manj kot v preteklosti, po dveh letih prisilnega premora pa je bilo vse skupaj še bolj doživeto, posebno med otroci,« meni Ivana Sullini, predsednica SKD Vesna, pobudnika oživljanja tega starega običaja. Predsednica poudarja, da je druženje v teh časih še kako pomembno, na prireditvi pa so zbirali tudi prostovoljne prispevke. »Nabralo se jih je kar veliko,« dodaja kriška kulturna delavka.

Tučenje, zbivanje, šicanje, ciljanje, picanje, sekanje jajc ali pirhov: več imen za en sam starodavni velikonočni običaj, ki ga v različnih slovenskih krajih – od slovenske Istre in Primorske mimo Dolenjske, Bele krajine vse do Posavja – vsako leto obnavljajo na velikonočno nedeljo. Običaj, katerega cilj je s kovancem zadeti pirh, se ponekod odvija v domačem okolju, drugje pa v gostilnah ali po velikonočni maši.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava