Petek, 17 januar 2020
Iskanje

V Križu zaživel poletni kino

V petek so predvajali dokumentarni film La città che cura, v soboto pa, ob prisotnosti režiserja Mihe Mazzinija, celovečerni igrani film Izbrisana

Križ |
16. jul. 2019 | 10:18
Dark Theme

V Sirkovem domu v Križu ali v društvu, kot mu pravijo domačini, je bila nekoč velika filmska dvorana z rednim filmskim sporedom, nekaj časa pa je na dvorišču deloval tudi poletni kino. V obnovljenem domu potem niso našli prostora za kabino za predvajanje filmov, ki se vsekakor občasno vračajo v Križ, kot se je zgodilo prejšnji petek in soboto. Pobudo za poletni kino, ki naj bi postal stalnica, si je zamislil Igor Guštinčič. Vanjo je privabil Trieste Film Festival, ki prireja priznani filmski festival Alpe Adria Cinema, ter Slovenski klub in domače SKD Vesna.

Prvi večer so predvajali dokumentarni film La città che cura (Mesto, ki zdravi) Erike Rossi, ki govori o mentalnem zdravju v luči tržaške izkušnje psihiatra Franca Basaglie, v soboto pa celovečerni igrani film Izbrisana slovenskega režiserja Mihe Mazzinija, ki je o vprašanju izbrisanih v Sloveniji napisal tudi roman. Mazzini je v soočenju z novinarko Poljanko Dolhar prikazal bridke zgodbe izbrisanih in zgodovinsko ter politično uokviril to gotovo neslavno stran zgodovine mlade samostojne Slovenije.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Katera beseda je v letu 2019 najbolj zaznamovala slovensko narodno skupnost v Italiji?

14. jan. 2020 | 17:00
Defibrilator
Jezik
Migranti
Narodni dom
Paritetni odbor
Predsednica
Predstavništvo
Ravnatelj
Stadion
Strelišče
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo