Ponedeljek, 25 maj 2020
Iskanje

V palači Costanzi dela Avrelija Lukežiča

Razstavo so odprli v sklopu dogodkov ob letošnjem Slofestu

Trst |
14. sep. 2019 | 18:05
Dark Theme

V sklopu pobud Slofesta sodi tudi niz razstav, med temi je tudi antološki pregled slik Avrelija Lukežiča v dvorani Veruda palače Costanzi, ki so ga odprli danes in ga je pripravilo Založništvo tržaškega tiska, ki je izdalo tudi spremni katalog. Kuratorja Alina Carli in Denis Volk sta v sodelovanju z umetnikovim sinom Liviom Lukežičem opravila izbor bolj pomenljivih del iz umetnikovega arhiva in iz javnih ter zasebnih zbirk.

Avrelij Lukežič spada v tisto generacijo tržaških umetnikov, ki so preživeli obe vojni in so jih sile razmer vodile najprej v zaposlitev za preživetje. Ni bilo pogojev, da bi se likovno izšolali, vendar so se kot samouki veliko izobraževali, predvsem pa intenzivno ustvarjali. Prvo svojo samostojno razstavo je Lukežič imel v galeriji Škorpijon v Trstu leta 1949, tej je sledila še druga dve leti kasneje. Njegov opus je bogat in šteje preko tisoč likovnih del, predvsem slik in risb, ukvarjal pa se je tudi z grafiko. Predvsem portrete prevevata posebna poetika in mehkoba v nizanju slikarskih potez. Postavitev eksponatov upošteva kronološki razvoj, posamezna dela so obenem zbrana tudi po tematiki. Avrelij Lukežič je bil zelo navezan na svoj rojstni kraj, zato zasledimo pogosto v njegovih slikah železarno, predvsem pa kraško krajino.

Razstavo si lahko ogledamo do 19. septembra vsak dan med 10. in 13. ter med 17. in 20. uro. V dneh, ko se bo odvijal Slofest, od 20. do 22. septembra pa bo urnik ogleda možen nepretrgoma od 10. do 20. ure.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Za katero prepoved si najbolj želite, da bi jo odpravili?

6. maj. 2020 | 17:24
Prepoved ležanja na plaži
Prepoved prostega prečkanja meje
Prepoved obiska prijateljev
Prepoved skupinskih športov
Prepoved normalnega obratovanja barov in restavracij
Vse sedanje prepovedi so na mestu
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo