Četrtek, 12 december 2019
Iskanje

V Ul. Montecchi tudi dom za ostarele

V teku je prenova stavbe, kjer domuje tudi Primorski dnevnik

Trst |
20. mar. 2019 | 6:25
Dark Theme

Kdor v zadnjem obdobju zaide v Ul. Montecchi pri Sv. Jakobu, lahko vidi, kako se je poslopje, v katerem deluje tudi Primorski dnevnik, spremenilo v veliko delovišče. Določene prostore so začeli prazniti v okviru prenove stavbe, kjer bo, poleg prostorov za Primorski dnevnik ter druge urade in dejavnosti, zaživel tudi dom za ostarele. To so namreč načrti družbe Dom, lastnice poslopja, v sklopu širšega načrta posegov, katerih cilj je, kot poudarja edini upravitelj Dušan Košuta, ohranjanje vrednosti premoženja d na podlagi dolgoročne strategije za racionalno in finančno vzdržljivo upravljanje z nepremičninami.

Načrt družbe Dom, ki obsega posege v obdobju 2018-2020, je vreden okoli 4,8 milijona evrov, od katerih bo okoli 1,3 milijona namenjenih prenovi stavbe v Ul. Montecchi: tu so inštalacije dotrajane in zastarele, zaradi iztrošenosti in tehnične zastarelosti je tudi raba energije neracionalna s posledičnimi obratovalnimi in vzdrževalnimi stroški. Tudi stavbno pohištvo je v zelo slabem stanju, okna ne tesnijo in prihaja do infiltraciji. Družba namerava stavbo preurediti v večnamenski objekt, v katerem bo v prvem in drugem nadstropju svoje prostore imel Primorski dnevnik, v višjih nadstropjih pa druge dejavnosti, uradi in dom za ostarele. Zaključek del je predviden za konec tega leta.

Poseg ob gradbenih delih predvideva med drugim zamenjavo stavbnega pohištva in notranje opreme ter posodobitev inštalacij, zlasti naprav za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje in klimatizacijo. Predvideno je tudi racionalnejše in učinkovitejše koriščenje prostorov. Na notranjem dvorišču bodo uredili vhod v dom za ostarele, obenem bodo zgradili novo stopnišče, ki bo služilo tudi kot zasilni izhod, prav tako nameravajo namestiti prostornejše dvigalo.

Po prepričanju upravitelja se bo predvideni vložek v boljše materiale in sodobne energetsko učinkovite tehnologije kmalu obrestoval v obliki manjših stroškov ter znižanja emisij toplogrednih plinov in drugih vplivov na okolje. Obenem bodo ukrepi vplivali tudi na kakovost notranjega bivalnega okolja s ciljem zagotavljanja optimalnih pogojev za delo vseh koristnikov objekta, poudarja Dušan Košuta.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Katero od naslednjih smučišč vam je najljubše?

27. nov. 2019 | 17:10
Trbiž
Na Žlebeh
Mokrine
Krvavec
Kranjska Gora
Zoncolan
Piancavallo
Forni di Sopra
Cerkno
Drugo
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo