Petek, 23 avgust 2019
Iskanje

V vsakem izmed nas se skriva »mali Leonardo«

V tržaški hidrodinamični centrali odprli razstavo ob 500-letnici smrti renesančnega genija

Trst |
9. feb. 2019 | 16:25
Dark Theme

V vsakem izmed nas se skriva kanček genialnosti Leonarda da Vincija. V to trdno verjamejo predstavniki društva Avanguardia CaFE iz Ferrare, pobudniki razstave Tra natura e scienza: le macchine di Leonardo, ki jo je Občina Trst danes dopoldne odprla v prostorih tržaške hidrodinamične centrale ob 500-letnici rojstva renesančnega veleuma.

Profesor tehnične vzgoje Girolamo Covolan je v teku večletnega dela s svojimi dijaki sestavil nekaj desetin strojev na osnovi Leonardovih risb in zapisov. V Trstu jih je na ogled približno trideset. Bolj kot na ogled pa bi bilo pravilno zapisati »na dotik«. Organizatorji namreč od obiskovalcev pričakujejo, da vsak stroj preizkusijo, se z njim poigrajo in tako razumejo nekatere izmed temeljnih principov mehanike, dinamike, balistike, letenja in drugih znanstvenih področij. Ciljna publika je v prvi vrsti šolska mladina, povsem dobrodošli pa so seveda tudi odrasli obiskovalci. Osnovna poanta je le ena: iz napak se človek uči. Tudi če torej ne boste takoj razumeli, kako delujejo posamezni stroji, ne skrbite. Covolan zagotavlja, da je sam Leonardo da Vinci v življenju veliko grešil in je ravno na osnovi neuspelih poskusov uspel prerasti v vsestranskega velemojstra.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Se strinjate, da je zastava Slovenije tudi zastava Slovencev v Italiji?

25. jul. 2019 | 4:00
Da
Ne
Raje druga
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo