Petek, 10 julij 2020
Iskanje

Vina bo manj kot lani, trgatev poznejša

Kaj pričakujejo vinogradniki na Tržaškem od letošnje letine

Kras |
23. avg. 2019 | 6:02
Dark Theme

Na Krasu in v Bregu se po kakovosti obeta dobra letina, količina vina pa bo v primerjavi z lanskim izredno dobrim letom na splošno nekoliko manjša. Grozdje, začenši seveda z belimi sortami, bodo v glavnem trgali pozneje kot lani, v dolinski občini predvidoma čez kake tri tedne, na Krasu pa bodo počakali še malce dlje. Letos pa so gojenje trt bolj kot bolezni ovirale divje živali, katerim grozdje zelo tekne - toliko, da občasno pustijo za sabo v vinogradih pravo razdejanje.

»Letos bo trgatev pri nas pozna, ker je mraz v maju zaustavil oz. upočasnil rast,« razlaga priznani praprovski vinar Benjamin Zidarich. »Na splošno se obeta dober letnik, pa čeprav bo proizvodnja manjša, recimo za kakih deset odstotkov. V resnici je bilo grozdja lani veliko, to je bila obilna letina. Dež pa je letos prišel v pravem trenutku, tako da lahko grozdje normalno zori,« še pravi Zidarich.

Na drugem koncu tržaške pokrajine, v Bregu, so prav tako optimistični. »Letina je lepa, dežja smo imeli pravo mero, bolezni pa nič,« omenja Euro Parovel, ki ima trte posejane po vsej dolinski občini.

»Pri Piščancih je glavni problem divjad: divji prašiči napadajo vinograde, vedno so prisotni. Zvečer, po določeni uri, se spustijo k nam in mi se jim ne moremo zoperstaviti. Mreža jih ne ustavi, še čez zid skočijo,« pripoveduje Andrej Ferfoglia, ki proizvaja in ustekleniči refošk ter predvsem vitovsko - prav slednje grozdje je divjim prašičem še najbolj všeč.

»Količinsko smo daleč od lanskega letnika, ki je bil izjemen. Lani je bilo zelo dobro cvetenje, in sicer zaradi suhega vremena. Takega cvetenja navadno ni. Letos je bil maj mrzel, junij topel, julij in avgust pa relativno deževna,« pojasni Gabrijel Cernigoj, ki ima trte pri Domju, na Dolgi Kroni in v Podlonjerju.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kako boste potovali letos poleti:

3. jul. 2020 | 18:38
Z avtomobilom
Z motorjem
Z avtobusom
Z vlakom
Z letalom
Z ladjo
Peš
Ne bom potoval/a
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo