Četrtek, 24 oktober 2019
Iskanje

Vsebine so zadovoljile dober del maturantov

Stotina maturantov slovenskih višjih srednjih šol v Trstu je včeraj sedla za klopi in se preizkusila v pisanju prve naloge letošnjega državnega izpita

Trst |
20. jun. 2019 | 7:33
Dark Theme

Stotina maturantov slovenskih višjih srednjih šol v Trstu je včeraj sedla za klopi in se preizkusila v pisanju prve naloge letošnjega državnega izpita. Marsikoga je zaradi novih ministrskih smernic že prva naloga močno skrbela. Ob prebiranju naslovov pa so si večinoma oddahnili, saj so vsebine zadovoljile dober del maturantov.

Na državnem tehniškem zavodu Žige Zoisa se je večina dijakov odločila za tipologijo B, na šolo pa so zjutraj prišli umirjeni – vsaj navidezno. Predsednica komisije Marina Castellani je že v prvih minutah zaznala pozitivno vzdušje.

Podoben vtis razigranosti je na DTZ Žige Zoisa imela profesorica slovenščine Vilma Purič, ki bi sicer rada videla, da bi kdo izmed dijakov izbral tipologijo A, podpira pa večinsko izbiro tipologije B.

Na liceju Franceta Prešerna je bila slika bolj raznolika. Maturanti so izbirali vse tipologije besedila, je razčlenila profesorica Loredana Umek in dodala, da so lahko iz vsakega naslova dijaki razvili svoje mnenje in pokazali svoje znanje. Podobnega mnenja je bila profesorica Patrizia Petaros z državnega poklicnega zavoda Jožefa Stefana. Profesorica Barbara Lapornik, iz komisije na liceju Antona Martina Slomška pa je povedala, da so vsi naslovi od dijakov zahtevali zrelost, ker ne prepuščajo površnosti pri obravnavanju tematike in vabijo k razmišljanju.

Podrobneje o maturi v Trstu z izjavami profesorjev in dijakov v današnjem (četrtkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo