Sreda, 29 junij 2022
Iskanje

Z dodatnimi 68 milijoni tudi »covidna klinika«

V osmih letih naj bi jo zgradili na Katinari ob novem burlu

Trst |
19. maj. 2022 | 7:00
Dark Theme

Dežela Furlanija - Julijska krajina je »projektu Katinara« namenila dodatnih 68 milijonov evrov: skupaj bo tako v projekt vložila 208 milijonov evrov. 30 milijonov je iz deželnih blagajn že priteklo za izdelavo izvršnega načrta, 40 milijonov pa bo namenjenih gradnji novega poslopja Cube Hospital, neke vrste »covidni bolnišnici« ali bolj pravilno bolnišnici za nalezljive bolezni, ki je v prvotnem načrtu ni bilo. Ta bo zrasla ob že obstoječi bolnišnici in novi otroški bolnišnici Burlo Garofolo

Tako je na včerajšnji seji tretje deželne komisije napovedal odbornik za zdravstvo Riccardo Riccardi. Ob njem so o poteku del in bodoči namembnosti katinarskih poslopij spregovorili direktor zdravstvenega podjetja Asugi Antonio Poggiana, inženir Massimiliano Liberale ter direktor pediatrične bolnišnice Stefano Dorbolò.

Na svetniško vprašanje Andree Ussaia (Gibanje 5 zvezd) o poteku del je Poggiana spomnil na težave, ki so se pojavile v teh letih, splošno sliko pa je podal inženir Liberale. Potem ko so leta 2015 predali izvajanje načrta družbi Clea, se je tretjeuvrščena Rizzani de Eccher pritožila in leta 2019 prišla na svoj račun. Medtem je Clea sicer že pridobivala ustrezna dovoljenja in izvajala manjše obnove, izvršni projekt pa je padel na izpitu neodvisnega nadzornega organa: podjetje Asugi je s Cleo prekinilo pogodbo in ker se je drugouvrščena CMB umaknila, je predalo nalogo družbi Rizzani de Eccher.

Od samega začetka je načrt predvideval prenovo obstoječih stolpov, nov povezovalni stolp in urgentni blok, na sedanjem parkirišču za zaposlene pa gradnjo petnadstropne pediatrične bolnišnice Burlo Garofolo in novo parkirišče, zaradi katerih bi posekali katinarski borov gozdič.

Več v današnjem (petkovem) Primorskem dnevniku.Z dodatnimi 68 milijoni tudi »covidna klinika«

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava