Torek, 22 oktober 2019
Iskanje

Začel se je ustni del državnega izpita

Na DIZ Jožefa Stefana je danes zaključilo maturo deset dijakov

Trst |
24. jun. 2019 | 18:08
Dark Theme

Sinergija je ključna beseda nove ustne preizkušnje državnega izpita. Tako pri pripravi vsebin, ki je zahtevala tesno sodelovanje med profesorji različnih predmetov, pa tudi pri delu, ki so ga morali dijaki opraviti od trenutka, v katerem je bilo znano, da bo njihov zadnji korak na maturi slonel na povezovanju vseh izpitnih snovi.

Prvi, ki so doživeli in preživeli novo obliko ustnega izpita, so bili maturanti tržaškega državnega zavoda Jožefa Stefana: pred komisijo jih je danes stopilo deset. Vsak je ob začetku izpita izbral kuverto, iz katere so profesorji izvlekli list formata A4. Na njem so bile ponazorjene smernice pogovora v obliki fotografije, formule, poezije ali besede.

Dijak elektronske smeri Martin Rupel, ki je ob 10. uri že odpravil svojo zadnjo šolsko dolžnost, je na primer iz kuverte izvlekel poezijo Srečka Kosovela in na podlagi vprašanj komisije razvil svoj razgovor. Od poezije do elektronike je lahko korak zelo dolg, Martin pa je s pomočjo profesorjev povezal Kosovela tudi s tehničnimi predmeti.

Več v jutrišnjem (torkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo