Petek, 19 julij 2019
Iskanje

Začel se je ustni del državnega izpita

Na DIZ Jožefa Stefana je danes zaključilo maturo deset dijakov

Trst |
24. jun. 2019 | 18:08
Dark Theme

Sinergija je ključna beseda nove ustne preizkušnje državnega izpita. Tako pri pripravi vsebin, ki je zahtevala tesno sodelovanje med profesorji različnih predmetov, pa tudi pri delu, ki so ga morali dijaki opraviti od trenutka, v katerem je bilo znano, da bo njihov zadnji korak na maturi slonel na povezovanju vseh izpitnih snovi.

Prvi, ki so doživeli in preživeli novo obliko ustnega izpita, so bili maturanti tržaškega državnega zavoda Jožefa Stefana: pred komisijo jih je danes stopilo deset. Vsak je ob začetku izpita izbral kuverto, iz katere so profesorji izvlekli list formata A4. Na njem so bile ponazorjene smernice pogovora v obliki fotografije, formule, poezije ali besede.

Dijak elektronske smeri Martin Rupel, ki je ob 10. uri že odpravil svojo zadnjo šolsko dolžnost, je na primer iz kuverte izvlekel poezijo Srečka Kosovela in na podlagi vprašanj komisije razvil svoj razgovor. Od poezije do elektronike je lahko korak zelo dolg, Martin pa je s pomočjo profesorjev povezal Kosovela tudi s tehničnimi predmeti.

Več v jutrišnjem (torkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kje načrtujete, da bi preživeli letošnji dopust?

28. maj. 2019 | 12:28
v Sloveniji
na Hrvaškem
v Italiji
v Grčiji
v kakšni drugi evropski državi
na eni od neevropskih celin
ne bom dopustoval
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo