Sreda, 26 januar 2022
Iskanje

Zagrmelo, deževalo, snežilo

Temperatura se je v nekaj urah spustila za več kot 10 stopinj Celzija, burja je presegla hitrost 100 km/h

6. jan. 2022 | 9:51
Dark Theme

Ob prihodu izrazite hladne vremenske fronte se je sinoči ob 19. uri, ko je zapihala močna burja, temperatura začela naglo spuščati, nato so se začele pojavljati močne padavine. Malo pred polnočjo se je dež spremenil v sneg tudi v najvišjih predelih Kraške planote, snežilo pa je povečini ob temperaturah rahlo nad ničlo, zato se sneg povečini, razen v vzhodnih predelih, ni oprijemal tal. Padal je tudi dež pomešan s snegom, mestoma babje pšeno, padavina v obliki drobnih belih neprozornih gostih okroglih zrnc.

Sneg v zaledju Trsta (FOTODAMJ@N)
Sneg v zaledju Trsta (FOTODAMJ@N)

Dogajanje je bilo zelo razgibano. Temperatura se je med 19. uro in polnočjo spustila za več kot 10 stopinj Celzija. V Boljuncu smo, denimo, ob 19. uri, ko je še pihal južni veter, namerili +14,6 stopinje Celzija, opolnoči +4,1 stopinje Celzija, temperatura pa se je zatem še spustila do +3,1 stopinje Celzija, ki je bila najnižja nočna vrednost. Deželna agencija za okolje Arpa je tedaj na pomolu Bandiera namerila najmočnejši sunek burje 109 km/h, hkrati pa so se pojavljale močne padavine. Povečini je padlo od 15 do 20 litrov dežja na kvadratni meter, možno pa da so bile količine večje, saj so ob močnem vetru dežemeri verjetno prezrli marsikatero kapljo dežja.

Gročana danes (MARTINA CARBONI)
Gročana danes (MARTINA CARBONI)

Okrog 22.30 je prvič močno zagrmelo, šlo je za posledico izrazite nestanovitnosti in turbulentnega dogajanja. Prihajajoči mrzel zrak je naglo izpodrival vlažnega toplejšega.

Dež se je pred polnočjo zlasti v višjih vzhodnih predelih Krasa spremenil v sneg. V Gročani ga je padlo nekaj več kot 5 centimetrov.

Vreme se bo danes izboljšalo in čez dan delno razjasnilo. Pihala bo burja. Ohladitev se bo stopnjevala. Najhladnejši zrak šele prihaja.

Od jutri do nedelje bo prevladovalo sončno vreme, noči bodo mrzle. Živo srebro se bo tudi ob morju približalo ničli, drugod bodo temperature pod ničlo. Najvišje dnevne temperature pa bodo do okrog 7 stopinj Celzija. Občasno bo pihala burja, ki bo povečevala občutek mraza.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Ali menite, da je na šolah zagotovljena varnost pred okužbo z novim koronavirusom?

19. jan. 2022 | 20:00
Da
Le delno
Ne
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo