Petek, 07 maj 2021
Iskanje

Zaradi pandemije v Burlu 20 odstotkov manj rojstev

Padec je posledica gospodarske negotovosti in zaposlitvene zaskrbljenosti

Trst |
12. apr. 2021 | 15:00
Dark Theme

Učinek zaustavitve javnega življenja, do katerega je prišlo lani spomladi ob izbruhu pandemije, ni bil »baby boom«, kot so nekateri napovedovali, ampak ravno obraten. Raziskava, ki jo je opravila ginekološka in pediatrična bolnišnica Burlo Garofolo in ki je bila objavljena v znanstveni reviji Acta Paediatrica, je pokazala, da se je v primerjavi z letom prej število rojstev zmanjšalo za 20 odstotkov. V bolnišnici so v zadnjem letu registrirali 247 porodov, v enakem obdobju leto prej pa 308.

Ta podatek je zaskrbljujoč tudi zato, ker negativno vpliva tudi na demografski prirast v Furlaniji - Julijski krajini (- 4%). Raziskovalci so kot primerjavo navedli demografske podatke po jedrski černobilski nesreči, ki je prav tako vplivala na rodnost, a ne v tolikšni meri kot epidemija novega koronavirusa. Vzroke za upad števila rojstev raziskovalci pripisujejo gospodarski negotovosti in zaposlitveni zaskrbljenosti, na odločitev o (ne)povečanju družine pa naj bi vplivale tudi psihološke in socialne stiske.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kje nameravate preživeti letošnje poletne počitnice, skladno z ukrepi za zajezitev pandemije?

19. apr. 2021 | 16:56
Odločil/a se bom, ko bom cepljen/a
Doma
V Italiji
V Sloveniji
Na Hrvaškem
V kakšni drugi državi
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo