Sobota, 24 avgust 2019
Iskanje

Zaradi stavke proizvodnja v Wärtsili mirovala

Povod za stavko je bil disciplinski ukrep, ki ga je bila deležna ekipa delavcev: očitajo jim prepočasno montiranje motorja

Trst |
25. jan. 2019 | 16:40
Dark Theme

Proizvodnja je danes v tovarni Wärtsilä pri Boljuncu povsem mirovala. Osemurna stavka, sklicali so jo sindikati Fim-Cisl, Fiom-Cgil, Uilm in neodvisni sindikat Usb, je zabeležila visoko udeležbo, ki je presegala 80 odstotkov zaposlenih. Med delavci v proizvodnji je roke prekrižalo kar 97 % vseh zaposlenih, v tovarno pa niso vstopili niti delavci, ki z Wärtsilo sodelujejo na podlagi razpisov.

Povod za stavko je bil disciplinski ukrep, ki je doletel ekipo enajstih delavcev. Ti so pred dobrima dvema tednoma prejeli opozorilno pismo, s katerim jih je vodstvo podjetja seznanilo, da jim bodo za kazen od plače odščipnili znesek za tri delovne ure. Pripisujejo jim namreč malomarnost in premajhno delovno učinkovitost.

Stališče sindikatov je, da gre za povsem neupravičen disciplinski ukrep, katerega edini rezultat je zaostritev odnosov med delavci in podjetjem, ki se namesto konstruktivnega dialoga odloča za disciplinske sankcije. Cilj, ki ga želijo doseči s stavko, je takojšnja zaustavitev vsakršnih disciplinskih postopkov. Podjetje Wärtsilä dogodkov, ki so pripeljali do današnje stavke, ni želelo komentirati.

Več v jutrišnjem (sobotnem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Se strinjate, da je zastava Slovenije tudi zastava Slovencev v Italiji?

25. jul. 2019 | 4:00
Da
Ne
Raje druga
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo